VIDEO Sopliak bezcharakterný! Tento konflikt medzi Marčekom a Matovičom musíte vidieť

    0
    Peter Marček a Igor Matovič (Autor: TASR)

    „Pán Marček, svedomie je v poriadku?“ pýta sa líder hnutia OĽaNO Igor Matovič nezaradeného poslanca Petra Marčeka. V rukách drží transparent, na ktorom oslovuje lídrov koaličných strán, a poukazuje na to, že kým si poslanci prilepšili o 1500 eur každý mesiac, príspevky pre siroty zvýšili o necelé tri eurá. Koaličných partnerov sa pýta, či sa nehanbia.

    Marčekovi, ktorý vzápätí prichádza k Matovičovi, nie je vo videu poriadne rozumieť, ale je vidieť, že je rozčúlený a na otázky Matoviča reaguje podráždene. Šéf OĽaNO sa ho totiž dookola pýta: „Viete sa sirotám pozrieť do očí?“

    Následne Marček Matoviča nazve sprostým, na čo mu odpovedá: „Kto je sprostý, počúvaj? Vieš sa pozrieť do zrkadla? Vieš sa pozrieť tým sirotám do očí?“ pýta sa a nezaradenému poslancovi začne tykať. To sa mu ale nepáčilo. „Čo mi tykáš?! Čo mi tykáš, ty sopliak? Ty sopliak bezcharakterný,“ povedal Marček a odkázal mu, aby sa sirotám do očí radšej pozrel on.

    Konflikt medzi poslancami nastal počas druhého rokovacieho dňa 40. schôdze NR SR, t. j. v stredu 30. januára. Facebooková stránka Obyčajných ľudí poukazuje na to, že znovu pohnevali tých poslancov, ktorí si “bez hanby zvýšili platy o 1500 eur. Sirotám pridali len 2,70 eura, dôchodcom 8,70 eura a železničiarom ponúkajú len 10 eur mesačne navyše”.

    Zákon a mandát

    V roku 2016 Národná rada SR prijala tzv. náhubkový zákon, respektíve novelu zákona o rokovacom poriadku, v ktorom sa presadilo, aby poslanci chodili na rokovania slušne oblečení, nie v hocijakých tričkách s nápismi, a aby nemohli používať transparenty či fotografie. Na novelu podali opoziční poslanci aj sťažnosť, že obmedzuje viaceré práva a je protiústavný. Ústavný súd nedávno rozhodol v prospech koalície, pričom uviedol, že žiadne práva sa neporušujú a rovnako že nie je protiústavný.  Viac sme písali TU.   

    Na súčasnej schôdzi sa bude rozhodovať, či Igorovi Matovičovi ostane mandát poslanca, alebo nie. Navrhol to šéf parlamentu Andrej Danko, a to z dôvodu, že v rozpore so zákonom o konflikte záujmov opakovane nepozastavil svoju živnosť. Otázka Matovičovho mandátu je otvorená takmer dva roky.

    Prvýkrát ho za nepozastavenú živnosť pokutoval parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v júni 2016. Napriek sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú. Za to mu už výbor navrhol odobrať mandát.

    Definitívne slovo má mať plénum. Aby Matovič o mandát prišiel, muselo by za to hlasovať aspoň 90 poslancov. O Matovičovom mandáte by sa podľa Danka napokon ale nemuselo ani hlasovať. Poslanci majú totiž na stole novelu zákona o konflikte záujmov, ktorá podľa Danka môže vyriešiť situáciu okolo opakovaného porušenia zákona. Za takéto konanie by už nemusela hroziť strata mandátu. Viac sme písali TU

    - Reklama -