VIDEO Smer aj minister financií takto reagujú na verdikt o Pente. Liberálka to komentovať nechce

    0
    Ladislav Kamenický (Autor: TASR)

    “Som nesmierne rád, že súd potvrdil náš názor a že sme v tomto súdnom spore vyhrali. Chcem sa touto cestou poďakovať všetkým kolegom na ministerstve financií za skvelú prácu, ktorú odviedli pri riešení tohto náročného sporu. Je to víťazstvo všetkých občanov Slovenska,” reagoval.

    Ako pre TASR uviedol riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Národnej rady (NR) SR Tomáš Kostelník, NR SR berie rozhodnutie súdu na vedomie.

    Koaličná strana Smer-SD aj predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS) vítajú piatkové rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I, ktorý v dlhoročnom spore medzi štátom a spoločnosťou Penta o zákaze zisku zdravotných poisťovní rozhodol v prospech Slovenska.

    “Je to veľký úspech pre našu krajinu a potvrdenie dlhodobej pozície strany Smer-SD. Naše presvedčenie, že peniaze zo zdravotných odvodov musia zostať v slovenskom zdravotníctve, a preto je nevyhnutný zákaz zisku zdravotných poisťovní, s konečnou platnosťou potvrdil súd. Opozícia nás dlhodobo presviedčala, že tento boj s oligarchiou nemá zmysel,“ reagovala strana v stanovisku na sociálnej sieti.

    Predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník pre TASR uviedol, že rozhodnutie súdu považuje za veľmi spravodlivé.

    “Súd podľa môjho názoru rozhodol tak, ako mal. Jasný účel vyberania finančných zdrojov je, že majú byť určené na liečbu pacientov, a nie za účelom tvorby zisku. Ja len môžem vítať takéto rozhodnutie, rešpektovať ho,” zdôraznil s tým, že by malo byť zavedené do praxe čím skôr.

    Členka výboru Jana Cigániková (SaS) rozhodnutie komentovať nechcela.

    Okresný súd Bratislava I v piatok zamietol žalobu v spore finančnej skupiny Penta so štátom pre zákaz zisku zdravotných poisťovní.

    Štát tak podľa sudkyne nemusí vyplatiť odškodnenie vyše 82 miliónov eur plus úroky z omeškania vo výške viac ako 140 miliónov eur za škodu, ktorú mal spôsobiť zákaz zisku. Rozsudok nie je právoplatný.

    Spoločnosť HICEE B. V., patriaca Pente, žiadala od Slovenskej republiky peniaze ako odškodnenie za to, že štát v minulosti zakázal majiteľom poisťovne vyplatiť si zisk. Spor medzi štátom a finančnou skupinou Penta trvá od roku 2010, súd sa začal vlani.

    Penta pôvodne chcela od štátu 750 miliónov eur za zákaz zisku. Zákon upravujúci podnikanie zdravotných poisťovni sa medzičasom zmenil.

    - Reklama -