VIDEO Sme moslimovia, chceme ísť do Británie! Kričali imigranti na francúzskych policajtov. Schyľuje sa k občianskej vojne?

    0
    Stanový tábor utečencov vo francúzskom prístavnom meste Calais (Autor: SITA)

    Francúzska vláda je skalopevne presvedčená, že súčasné bezpečnostné opatrenia v Calais sú primerané a účinné a to aj napriek záberom zo zverejneného videa, z ktorých je zrejmé, že poriadková polícia doslova vycúvala z davu migrantov, ktorí skandovali: „Spojené kráľovstvo, Veľká Británia“. Migranti sa potom rozutekali do prístavu a namierili si to na trajekt smerujúci do Británie.
     
    „Do prístavu vniklo asi 200 ľudí a zhruba 50 z nich nastúpilo na vonkajšiu palubu trajektu Spirit of Britain,” povedal v sobotu pre agentúru Reuters zástupca prefekta Calais Denis Gaudin.

    UK, Veľká Británia

    Nové video, ktoré natočili priamo v dave migrantov, však vrhá nové svetlo na to, ako je možné, že migranti boli schopní dostať sa až do prístavu. Približne 20 policajtov malo zablokovať prístup k Rue de la Mer, a teda, ulice, ktorá vedie k prístavu. Veľký kontingent migrantov a anarchistov však prerazilo policajné zátarasy spievajúc pri tom „UK, Veľká Británia“.

    Policajti sa spočiatku snažili migrantov zastaviť, ukazovali im, že majú ísť vľavo, čo, samozrejme, nerešpektovali. Namiesto toho začali policajti davu ustupovať.  Jeden z migrantov kričal do kamery: „Sme ľudia. Sme moslimovia! Chceme ísť do Veľkej Británie!“ Niektorí migranti niesli červené vlajky Novej antikapitalistickej strany Francúzska, smerovali k  prístavu a opäť skandovali „UK, Veľká Británia“. Do plota si vyrezali dieru a niektorým sa podarilo ujsť až k prístavu. Polícia musela zasiahnuť slzným plynom.

    Čo sa skutočne dialo počas demonštrácie v Calais? (Zdroj: YouTube.com)

    Približne 200 utečencov vtrhlo v sobotu do prístavu v meste Calais a časti z nich sa podarilo dostať sa na trajekt smerujúci do Británie. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. K incidentu došlo po demonštrácii na podporu migrantov žijúcich v provizórnom tábore neďaleko miestneho prístavu, na ktorej sa zišlo asi 2 000 protestujúcich. Počas demonštrácie došlo aj stretu protestujúcich s pôvodnými obyvateľmi mesta Calais.

    Miestnym praskli nervy

    Vo videu, ktoré zachytáva roztržku na ulici, vidno jednu francúzsku rodinu a ich susedov, ktorí sa snažili zabrániť demonštrácii tiahnucej sa cez ich ulicu. Imigranti ich však natoľko vyprovokovali, že lietali predmety, vyzliekali sa tričká a ulicou sa ozýval obrovský krik. Jeden z miestnych dokonca neváhal vytiahnuť pušku.

    Miestnym obyvateľom už praskli nervy a zaútočili na migrantov. (Zdroj: YouTube.com)

    V provizórnom stanovom tábore „džungľa” pri Calais, ktorý je v podstate jedným obrovským slumom, žije v „neľudských“ podmienkach niekoľkotisíc migrantov. Väčšina z nich čaká na šancu dostať sa cez Lamanšský prieliv do Británie.

    Francúzska vláda čelí početným výzvam na nasadenie armády do Calais s cieľom obnoviť poriadok v tejto „divokej“ oblasti. Starosta Calais označil udalosti posledných dní v prístavnom meste ako „anarchiu“. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa zase vyjadril, že pre vládu je absolútnou prioritou udržať v danej oblasti zákon a poriadok.

    Schyľuje sa k občianskej vojne?

    Medzi migrantmi a miestnymi obyvateľmi vypukli v sobotu násilné šarvátky a uprostred chaosu, ktorý tam vznikol, sa povrávalo, že miestni ľudia zavraždili jedného Alžírčana z „džungle“. Neskôr vyšlo najavo, že muža previezli do nemocnice, lebo dostal infarkt. Takých prípadov je čoraz viac a miestni ľudia sa preto obávajú, že v Calais už čoskoro prepukne občianska vojna. V komentári na Facebooku napríklad jeden z miestnych obyvateľov Maxime Roy napísal: „Prisťahovalci sú stále násilnejší, čo by mohlo viesť k občianskej vojne v Calais.“

    - Reklama -