VIDEO Slovensko začne plniť kvóty na migrantov, poslušný žiačik Fico sklopil uši, tvrdí Sulík. Kollár, Uhrík a Viskupič dodali toto

    0
    Predseda EK Jean-Claude Juncker a premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico prišiel vo štvrtok v parlamente počas pravidelnej Hodiny otázok s ubezpečením, že jeho vláda nikdy neprijala žiaden tajný záväzok, ktorý by bol v rozpore s oficiálnym postojom jeho kabinetu proti kvótam.

    Otázku mu položil opozičný poslanec Peter Štarchoň za Sme rodina, ktorý sa pýtal, prečo Európska komisia začala konanie proti Poľsku, Maďarsku a Česku za nerešpektovanie kvót na prerozdeľovanie migrantov a prečo voči Slovensku nebolo takéto konanie začaté. Fico sa vyjadril, že každá krajina musí určitým spôsobom prispieť, pokiaľ ide o dôsledky migrácie, avšak musí mať právo vybrať si, ako solidaritu prejaví. Viac sme o tom písali TU.

    Sulík: Fico sklopil uši

    Líder najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík si však myslí, že premiér Fico prestal bojovať za Slovensko a prisľúbil, že začne plniť kvóty na migrantov. V prvej várke ich má byť celkom 160-tisíc. „Robert Fico, ako sa na vzorného žiačika patrí, sklopil uši a sľúbil, že už bude poslúchať. Za toto ho aj komisár Dimitris Avramopulos pekne pochválil. Bol to však práve Fico, ktorý sa kasal, že bude bojovať proti kvótam a že nevpustí žiadnych migrantov na Slovensko. Teraz s kvótami súhlasí, a ešte pritom aj podrazil partnerov vo V4,“ hovorí vo svojom videu na Facebooku Sulík.

    „Z vlastnej skúsenosti poznám bruselskú salámovú metódu, a keď raz súhlasíte so zlou vecou, už sa s tým nedá prestať,“ tvrdí predseda liberálov s tým, že dôvody, prečo sa Fico zrazu otočil, sú dva. „Po prvé Komisia pohrozila krátením eurofondov a to by pre Roberta Fica, ktorý osobne berie úplatky z dotácií určených pre uhoľné bane, bol existenčný problém. Z čoho by živil oligarchov, ktorí sú nacucnutí cez stranu Smer na štátny rozpočet? Po druhé Robert Fico sa hrabe do akejsi prvej ligy EÚ, ktorej prínos nepomenoval, ale náklady už poznáme,“ povedal Richard Sulík, pričom zdôraznil, že keby bola jeho strana vo vláde, tak by bola zásadne proti prijímaniu migrantov.

    Niečo za tým musí byť

    Predseda Sme rodina Boris Kollár taktiež tvrdí, že Fico neobhajuje dostatočne záujmy Slovenska, pričom má problém aj s premiérovou odpoveďou na otázku okolo tajného záväzku s Európskou komisiou. „Ja premiérovi principiálne neverím. Niečo za tým byť musí, keď proti Česku, Maďarsku a Poľsku idú a voči nám nie. Je nemysliteľné, že by nás len tak opomenuli,“ povedal Kollár.

    Vidieť Ficovu dvojtvárnosť 

    „Dvojtvárnosť Ficovho prístupu, kedy inak koná na úrovni Bruselu a iné rozpráva a rétoricky cvičí na Slovensku, sa dostala do absolútne nového svetla. Eurokomisár pre migráciu Avramopulos svojím rozhodnutím de facto Slovensko a Rakúsko pochválil. Každý rozumný občan si preto z tohto musí urobiť obraz,“ myslí si poslanec za Obyčajných ľudí Jozef Viskupič, ktorý pripomína aj Ficovu predvolebnú kampaň, keď bolo Slovensko oblepené bilbordmi s nápismi „Chránime Slovensko“.

    Vnímam to pokrytecky, hovorí Uhrík

    Poslanec za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Milan Uhrík si netrúfa povedať, či Slovensko má uzavretú nejakú tajnú dohodu, keby však bola ich strana vo vláde, tak by k takémuto kroku nikdy nepristúpila. „Odpoveď predsedu vlády mi pripadala vyhýbavá. Krútil sa aj okolo toho, aby povedal presné číslo, koľko migrantov Slovensko prijalo. Robert Fico dlhodobo vyhlasuje, že chce byť v jadre Európskej únie, jednou z podmienok je však súhlas s kvótami. Vnímam to preto od neho veľmi pokrytecky. Na jednej strane hovorí, že žiadni imigranti na Slovensku nebudú, ale na druhej strane sa tlačí do jadra EÚ, kde je jasná podmienka na prerozdeľovanie kvót,“ uzavrel Uhrík.

    Sulík fabuluje a vymýšľa si, tvrdí Tomáš

    Parlamentné listy sa opýtali aj na reakciu zvnútra Smeru. Poslanec Erik Tomáš nám povedal, že líder SaS zneužíva fakt, že sa začalo konanie len proti trom krajinám z Vyšehradskej štvorky. Dôvodom, prečo sa proti Slovensku konanie nezačalo, je podľa poslanca fakt, že sme asi 16 utečencov prijali, ale okrem toho stále vedieme spor s Európskou komisiou proti povinným kvótam, tak ako sú navrhnuté. „Žiaden iný dôvod za tým nie je, on fabuluje a vymýšľa si,“ povedal Erik Tomáš pre PL v reakcii na vyjadrenia Richarda Sulíka.
     
    „Náš postoj k povinným kvótam sa v tomto nezmenil, práve naopak. Pokračujeme v žalobe, pretože nechceme prijať migrantov a namiesto toho navrhujeme model flexibilnej solidarity, na základe ktorého by si krajiny mohli vybrať, akým spôsobom prispejú (k riešeniu prerozdelenia migrantov), teda finančne a podobne,“ uviedol Erik Tomáš. 
     

    - Reklama -