VIDEO Šesťmetrový utečenec brázdi Európu. Starosta Kodane je z neho nadšený

    0
    Nafukovací utečenec. (Autor: SITA)

    Umelecké duo, známe ako Schellekens a Peleman, sa rozhodlo poukázať na závažnosť migračnej krízy netradičnou cestou. Šesťmetrového nafukovacieho krčiaceho sa utečenca v plávacej veste pripevnili na strechu lode a obchádzajú s ňou známe európske metropoly. Nezvyčajnou skulptúrou chcú okrem iného upozorniť aj na vzrastajúci tlak medzi novými prišelcami a starousadlíkmi.

    Gigantický imigrant sa už zastavil vo Švédsku a v Taliansku a v týchto dňoch navštívil dánske mestá Helsingor a Kodaň. Dvojica umelcov chcela už v minulosti pomocou svojich diel podčiarknuť túto problematiku a medzi ich najznámejšie počiny patrí napríklad muž držiaci sa záchranného kruhu s názvom: Drowning Wo/Man (Topiaca sa žena/muž).

    Starosta Kodane Frank Jensen bol príchodom nafukovacieho utečenca nadšený. „Migračná kríza je jednou z najťažších otázok, ktorou sa európske mestá v súčasnosti zaoberajú. Domnievam sa, že účelom umenia je provokovať a nútiť nás uvažovať o dilemách z rôznych perspektív,“ vyhlásil starosta. O obrom utečencovi informoval portál Daily Mail.

    Gigantický nafukovací utečenec má zdôrazniť problematiku migračnej krízy. Zdroj: Youtube/Schellekens Peleman

    - Reklama -