VIDEO Šak vy ste nejakí socialisti, alebo čo to ste. Nemáte niečo od Lenina? Potrebujete básničku o Stvoriteľovi? Vášeň poslanca Hlinu neopúšťa a smerákom za mítingy poriadne naložil

    0
    Alojz Hlina (Autor: SITA)

    „Viem jedno hniezdo.
    Rád ho mám.
    V ňom ako v Božej sieti
    je mnoho otcov, mnoho mám
    a mnoho, mnoho detí.“

    Tak sa  začína báseň jedného z najväčších slovenských básnikov Milana Rúfusa. Tento text si zobrali pod „svoje krídla“ socialisti z vládneho Smeru a používajú ho na  mítingoch so svojimi voličmi. To sa znepáčilo poslancovi, ktorý už vystupuje vo farbách kresťanských demokratov, a v rozprave k zákonu o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov pred pár dňami sa pustil do smerákov a, najmä, prítomného ministra Mareka Maďariča.

    „Nechcem, aby ste prznili dielo barda slovenskej literatúry,“ začal svoje vystúpenie poslanec Alojz Hlina. „Ja keď som pred pätnástimi rokmi robil jeden interiér, tak mi na stenu dali namaľovať básničku Modlitba za Slovensko od Majstra Rúfusa. A či veríte alebo nie, ja som si od neho vypýtal súhlas, či to môže byť a súhlasil. Majster Rúfus súhlasil, že to môže byť tam,“ hovorí so zápalom sebe vlastným Hlina.

    „A mňa tešilo, keď sa tam tí mladí ľudia učili tú básničku,“ chváli sa ako edukoval slovenskú mládež poslanec a majiteľ reštaurácií.

    „Teraz som sa dozvedel, že vy Modlitbu za Slovensko púšťate na vašich mítingoch. Ja si dovolím tvrdiť, že Majster Rúfus by nesúhlasil s tým, aby ste vy v takom kontexte, ako to púšťate, aby ste jeho básničku púšťali,“ obrátil sa na ministra Maďariča  spoza rečníckeho pultíka a s prísnym pohľadom mu povedal: „A druhá vec, pán minister, šak vy ste nejakí socialisti, alebo čo to ste, jak vy potrebujete nejakú básničku o Stvoriteľovi. Vy nemáte niečo od Lenina? Nemáte niečo od Marxa? Veď si tam pustite niečo od vašich,“ dodal s iróniou sebe vlastnou.

    To mu však nestačilo a ako správny už kádehák sa socialistov pýta: „Čo vy máte so Stvoriteľom? Čo vy tam na tom pódiu, ktorí ste tam, čo vy s tým máte?“

    Poslancovi však vŕta v hlave aj autorský zákon, a preto sa pýta, či smeráci majú súhlas od rodinných príslušníkov nebohého Majstra Milana Rúfusa, aby mohli na ich verejných zhromaždeniach púšťať básničku. Maďarič mu potvrdil, že áno.

    „Vážení občania, prepáčte, ale podľa mňa je pošpinená, poškvrnená pamiatka na jedného z mála bardov slovenskej literatúry. Ak jeho rodinní príslušníci sa znížili k tomu, ja neviem, či za peniaze, alebo za čo, tak ma to mrzí. Mrzí ma to kvôli Rúfusovi,“ dodal v závere poslanec.

     

     

    Má Smer súhlas? Prečo bývali komunisti recitujú na svojich mítingoch básničku, kde autor spomína Stvoriteľa?To nemajú naši komunisti nejakú básničku od Lenina?

    Posted by Alojz Hlina on 13. november 2015

    Text básne Milana Rúfusa Modlitba za Slovensko zo zbierky Modlitbičky.
     
    Viem jedno hniezdo.
    Rád ho mám.
    V ňom ako v Božej sieti
    je mnoho otcov, mnoho mám
    a mnoho, mnoho detí.

    To hniezdo uvil Stvoriteľ.
    A sám aj určil, komu,
    koho tam pozve prebývať
    do človečieho domu.

    Viem jedno hniezdo.
    Rád ho mám.
    Hreje ma dňom i nocou,
    vystlané mäkkou vravou mám
    a mozoľami otcov.

    Môj dobrý Bože,
    zhliadni naň.
    Stráž nám ho neustále.
    A aspoň Ty ho, Veľký, chráň,
    keď si ho stvoril malé.

    - Reklama -