VIDEO SaS bude v parlamente bojkotovať zákonodarný proces

    0
    Vedenie SaS pred stretnutím s prezidentom (Autor: Facebook/R.Sulík)
    Robert Kaliňák síce oznámil, že končí ako minister vnútra, ale opozícii to už nestačí a požaduje predčasné voľby. Aj koaličný poslanec František Šebej (Most-Híd) sa už vyjadril, že vládnu koalíciu bude v parlamente podporovať len v prípade, že ju nebude viesť premiér Robert Fico (Smer-SD). 
     
    SaS na pondelkovej popoludňajšej tlačovke oznámila, ako bude strana ďalej postupovať. 
     
    „Z vyjadrení koaličných predstaviteľov máme pocit, že nezaregistrovali, že máme na Slovensku vážny problém,“ povedala v úvode tlačovky Jana Kiššová. Poslankyňa a podpredsedníčka SaS pripomenula vyjadrenia Viktora Stromčeka, podľa ktorého je vláda v poriadku a desaťtisíce ľudí po celom Slovensku si len prišli uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 
     
    „Čelní prestavitelia strany Smer-SD sú odtrhnutí od reality,“ dodala Kiššová. Na námestiach po celom Slovensku sa podľa poslankyne nekonali žiadne pietne akcie. Pripomenula, že ľudia skandovali: „Dosť bolo Fica.“ Výmena stoličiek v rámci súčasnej vlády podľa Kiššovej dávno nestačí. 
     
    So zásadným vyhlásením prišla poslankyňa SaS Natália Blahová. „Poslanci SaS stiahnu všetky návrhy zákonov a nebudú sa zúčastňovať na legislatívnom procese,“ vyhlásila. Zákony sa za vlády tejto koalície podľa Blahovej prijímali narýchlo a treba ich opravovať. „Je riziko, že sa kvalita zákonov v čase vládnej krízy ešte zhorší,“ dodala. 
     
    Saskári vyzvali poslancov, aby sa rovnako ako oni zdržali hlasovania v NR SR s výnimkou zákona o skrátení volebného obdobia. 
     
    Podpredseda SaS Ľubomír Galko prečítal na tlačovke spoločné stanovisko strany, o ktorom sme písali TU a podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová informovala, že sa podarilo vyzbierať podpisy dostatočného množstva poslancov pod návrh na vyslovenie nedôvery a odvolanie predsedu vlády. 
     
    „Predseda NR SR má sedem dní na to, aby zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu,“ oznámila Nicholsonová. 
     
    Opozičná poslankyňa nečakane pochválila niektorých poslancov a členov koalície. „Sme svedkami toho, ako sa v týchto chvíľach ozýva charakter a svedomie a myslím to bez akéhokoľvek náznaku irónie, a musím povedať, že ak sa aj v nich ozve svedomie a charakter, tak by to prišlo v pravý čas,“ povedala Nicholsonová zrejme na margo členov koaličných strán SNS a Most-Híd. 
     
    Nicholsonová vyzvala poslancov koaličných strán, aby zvážili svoj postoj k vláde. Poslanec František Šebej sa pred zasadaním republikovej rady strany Most-Híd vyjadril, že vládu na čele s Robertom Ficom nepodporí.
     
    - Reklama -