VIDEO Ruské ruble platili propagáciu americkej politickej reklamy na Facebooku. Sociálna sieť mala čo vysvetľovať

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Demokratický senátor Al Franken sa advokáta spoločnosti neveriacky pýtal, ako je možné, že taká obrovská celosvetová sociálna sieť, akou je Facebook, nedokázala varovať, keď sa objavilo financovanie politických reklám v USA rubľami. 
     
    „Ako Facebook, ktorý sa pýši, že dokáže spracovať miliardy dát a okamžite ich premeniť na osobné prepojenie používateľov, nedokázal spojiť to, že volebné reklamy (Trumpa) sú platené v rubľoch s tým, že prichádzajú z Ruska? Americké politické reklamy a peniaze z Ruska – ruble, ako to, že ste nedokázali vidieť spojenie medzi týmito dvomi vecami,“ neveriacky sa opýtal senátor Franken šéfa právneho oddelenia spoločnosti Facebook Colina Stretcha. 
     
    Stretch pred senátormi priznal, že Facebook opomenul niektoré signály, ale teraz už sústredí na takéto veci svoju pozornosť. Viac odpovedať nestihol, pretože mu senátor skočil do reči s tou istou pesničkou ako na začiatku. „To ste skutočne nedokázali spojiť ruble s politickou kampaňou a povedať si: Hmm, tieto dve dáta znamenajú niečo zlé?“ opakoval senátor Franken. 
     
    Šéf právneho oddelenia Facebooku uviedol, že spoločnosť si mala v tomto prípade viac dávať pozor. Na otázku, či by sociálna sieť dovolila platiť za takúto politickú kampaň aj v severokórejskej mene, zástupca spoločnosti jasne odpovedal, že Facebook poskytuje priestor aj na politickú reklamu bez toho, aby robil rozdiely podľa toho, v akej mene bola zaplatená. Odmietol pritom jednoznačne povedať, či by spoločnosť takú reklamu zakázala. 
     
    „Môžem povedať, že nedovolíme politickú reklamu zahraničnými účastníkmi, ale dôvodom, pre ktorý váham v prípade (platieb) zahraničnou menou, je ten, že pre tých, ktorí chcú škodiť, je pomerne jednoduché zmeniť menu,“ povedal Stretch s tým, že použitie istého platidla ešte nič neznamená. 
     
    Aféra okolo údajného financovania Trumpovej prezidentskej kampane z ruských financií trvá už od predvolebnej kampane a v plnom prúde je aj jej vyšetrovanie. 
     
     
    - Reklama -