VIDEO Rusi udierajú Islamský štát tam, kde to poriadne bolí. Idú mu po ropnej tepne

    0
    Ruské letectvo zasahuje rafinériu Islamského štátu (Autor: Reprofoto, Youtube)

    Moskva tvrdí, že ruské letectvo zasiahlo viac ako 200 cieľov pri 127 útokoch.

    Masívna odveta

    Rusko zvýšilo svoju aktivitu v Sýrii po tom, ako Moskva oznámila, že pád ruského civilného lietadla nad Sinajským polostrovom, pri ktorom zahynulo 224 ľudí, spôsobila bomba na palube. K útoku sa predtým prihlásil Islamský štát. Moskva na zistenia reagovala masovou odvetou a vôbec historicky prvým nasadením niektorých typov strategických bombardérov. „Je to zásadný kvalitatívny posun, lebo Rusi nikdy predtým v takom meradle svoje strategické letectvo nenasadili. Pre strategické bombardéry Tu-95MS a Tu-160 to bola bojová premiéra… Rusi použili až 25 strategických bombardérov. To je veľmi veľa. Američania na podobné operácie posielajú 2 až 4 bombardéry,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk vojenský analytik Lukáš Visingr. „Takto skoordinovať 25 bombardérov, to je naozaj veľmi náročné. Rusi chceli dokázať, že to jednoducho vedia. Je naozaj vidieť, že sa od Čečenska a Gruzínska o dosť zlepšili,“ dodáva Visinigr.

    Už ich nešetria

    Ruským bombardérom a stíhačkám sa údajne podarilo za posledné dni zničiť viac ako 500 prepravných cisterien, ktoré prevážajú ropu zo Sýrie do irackých rafinérií. Práve táto aktivita je pre financovanie Islamského štátu kľúčová. Vystupňovanie bombardovacej aktivity proti ropnému biznisu islamistov nedávno oznámili aj USA. Rusko aj Západ pritom ešte donedávna ropnú infraštruktúru v rukách Islamského štátu, ktorá bude pre prebudovanie Sýrie kľúčová, skôr šetrili.

    Zábery z náletov na ropnú infraštruktúru Islamského štátu

    Kľúčová aktivita

    Minulý mesiac vyšlo najavo, že Islamský štát stále ročne zarába viac ako 450 miliónov eur z predaja ropy, a to napriek Američanmi vedenej bombardovacej kampani. „Toto je miesto, v ktorom je potrebné Islamský štát zasiahnuť, v jeho tepne, povedal francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian, ktorý pre označenie Islamského štátu použil arabský akronym – Daeš.

    Rusko-francúzske spojenectvo

    Napriek ich diametrálne odlišnému postoju voči Asadovi, Francúzsko a Rusko sa po teroristických útokoch v Paríži a zničení ruského civilného lietadla nad Sinajom dohodli na koordinácií svojich bojových operácií proti kalifátu. V najbližšom čase totiž k sýrskym brehom pripláva aj eskadra francúzskeho námorníctva v čele s lietadlovou loďou Charles De Gaulle. „Bude potrebné nadviazať s Francúzmi priamy kontakt a spolupracovať s nimi ako so spojencami,“ povedal Putin.

    Rusko použilo strategické bombardéry

    40-tisíc barelov denne

    Obrovské bohatstvo, ktoré do vreciek Islamského štátu prúdi z predaja ropy, elektriny, vydierania, daní a z predaja starožitností, robí z ISIS najlepšie financovanú teroristickú skupinu v histórii. Podľa odhadov západných spravodajských služieb Islamský štát denne vyprodukuje až 40-tisíc barelov ropy. Vďaka týmto zdrojom sa kalifátu darí financovať regionálny aj medzinárodný džihádizmus.

    Američanmi vedená koalícia už dlhodobo bombarduje islamistov na území Iraku aj Sýrii. Francúzske nálety sa začali v septembri. Rusko spustilo svoju vlastnú bombardovaciu kampaň 30. septembra, v koordinácií s jednotkami sýrskeho diktátora Baššára Asada.

    - Reklama -