VIDEO Rozčúlený Kollár: Na to, aby sme zachránili ľudské životy, peniaze nemáme, ale na kšefty štandardní politici miliardy nájdu

    0
    Boris Kollár (Autor: Facebook/ Boris Kollár)
    Prvého septembra oslavuje Slovensko Deň ústavy a Kollár spája toto výročie so zákonom, ktorý zmenil podmienky platby za nekategorizované lieky. Predseda hnutia Sme rodina sa vracia do minulého roka k zákonu, ktorý v tejto veci pripravilo ministerstvo zdravotníctva vtedy ešte pod vedením Tomáš Druckera.
     
    Práve kollárovci boli v tom čase najhlasnejšími kritikmi návrhu ministerstva na zmenu zákona, ktorý považovali za nespravodlivý, pretože by podľa nich previedol platby za niektoré lieky kompletne na pacienta. Po kritike sa síce návrh zákona prepracoval, ale šéf hnutia Sme rodina tvrdí, že aj v dnešnej podobe je nevýhodný pre pacienta a farmaceutické spoločnosti sa z neho vykrúcajú. 

    Kollár: Rozhoduje sa, či budeš, alebo nebudeš žiť

    Nový zákon síce hovorí, že hlavnú časť sumy za lieky budú hradiť farmaceutické firmy, ale nakoniec to podľa Kollára zostalo všetko na ľuďoch. 
     
    „Bavíme sa o nekategorizovaných liekoch. To sú väčšinou najťažšie diagnózy. Sú to najmä onkologickí pacienti a teraz si to majú platiť. Niekedy sú to tisíce až desaťtisíce eur. To je pre tých ľudí likvidačné a musia sa prosiť zdravotnej poisťovni, aby sa rozhodla, či im to zaplatí, alebo nezaplatí. To znamená, že sa rozhoduje, či budeš, alebo nebudeš žiť. To je pre mňa neprípustné,“ vraví Kollár vo videu. 
     
    Podľa Kollára zodpovední argumentujú tým, že štát na to nemá financie. Stálo by to niekoľko miliárd eur, ak by štát chcel ušetriť peniaze pacientom, ktorí berú nekategorizované lieky. 
     
    Predseda hnutia Sme rodina poukazuje na to, že kým na takéto opatrenia peniaze nie sú, štát nakupuje vojenskú techniku za stovky miliónov eur. „Na to peniaze sú, na to títo štandardní politici peniaze vždy nájdu, lebo to sú dobré kšefty, ale aby sme zachránili ľudské životy, na to pár desiatok miliónov, bohužiaľ, nemáme,“ rozhorčuje sa Kollár. 
     
    Kollárovci podľa svojho lídra viackrát predložili návrh zákona o zrušení doplatkov na lieky pre matky s deťmi a dôchodcov. „Tiež by to stálo len niekoľko desiatok miliónov eur, ale títo štandardní politici to nepodporili,“ dodáva. 
     
    Veľkým oblúkom sa Kollár v závere videa vracia k Dňu ústavy, ktorý využil na kritiku normy o nekategorizovaných liekoch. 
     
    „Máme tu Deň ústavy a budeme počúvať krásne vzletné slová, ale z môjho pohľadu bude ústava stále iba zdrapom papiera, pokiaľ vám, občanom tejto republiky nebude garantovať to najdôležitejšie právo, a to je právo na život,“ uzatvára video Kollár. 
     
    - Reklama -