VIDEO Rodina na dovolenku v Egypte nikdy nezabudne. Len 13-mesačné choré dieťa transportoval na Slovensko letecký špeciál

    0
    Nový vládny špeciál, lietadlo Leteckého útvaru ministerstva vnútra SR Airbus A 319. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Dievčatko ochorelo na závažné infekčné ochorenie počas dovolenky so svojimi rodičmi a ďalším súrodencom v letovisku Marsa Alam. Stav malej pacientky sa rapídne zhoršil. Vzhľadom na to, že nemocnica v dovolenkovej destinácii nebola uspôsobená na diagnostiku a liečbu dievčatka, egyptskí lekári odporučili čo najrýchlejší transport na Slovensko,” povedal Netík.

    Zdravotná poisťovňa, v ktorej bola rodina počas dovolenky v Egypte poistená, by dokázala zabezpečiť letecký prevoz až v nedeľu (30.7.) v podvečer.

    “Aj preto sa Ministerstvo vnútra SR rozhodlo do Egypta poslať letecký špeciál. V priebehu štyroch hodín od nahlásenia udalosti odletel do egyptskej Hurghady, kde medzitým pacientku previezli, stroj Fokker 100 s medicínskym vybavením a tímom lekárov z Nemocnice sv. Michala v Bratislave,” doplnil Netík.

    Dieťa spolu s rodičmi a súrodencom dnes v skorých ranných hodinách transportovali na Slovensko. Všetkých štyroch po prílete previezli sanitky do nemocnice na bratislavských Kramároch.

    Ministerstvo vnútra SR pri transporte malej pacientky spolupracovalo s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitosti a Ministerstvom zdravotníctva SR.

    “Môžeme potvrdiť, že bol zabezpečený transport z letiska do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Zdravotníci poskytujú dieťaťu potrebnú zdravotnú starostlivosť. Malá pacientka je v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života,” uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

    Výsledky prvých klinických vyšetrení podľa nej ukazujú, že by nemalo ísť o cudzokrajnú chorobu.

    Hlavný hygienik SR odporúča v tejto súvislosti rodičom detí do troch rokov zvážiť cestovanie do tropických krajín.

    “Pred plánovanou cestou je nutné poradiť sa s detským lekárom, pričom pediater by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania. Ošetrujúci lekár informuje o očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe ako obmedziť riziko v zahraničí. Deti do jedného roka by nemali byť vôbec vystavované slnečnému žiareniu,” dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Zuzana Drobová.

    - Reklama -