VIDEO Redaktorka položila otázku týkajúcu sa Ruska a Le Penová vybuchla. Pozrite si to

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    V úvode rozhovoru sa prezidentská kandidátka a šéfka Národného frontu vyjadrila k brexitu. „Európska únia si praje, aby bol rozvod pre Veľkú Britániu čo najťažší. Brusel cíti, že EÚ chcú opustiť aj ďalšie národy, a obáva sa dominového efektu. S takými vyhrážkami a vydieraním však predsa nemôže uspieť. Verím, že Veľká Británia dokáže dosiahnuť solídnu dohodu,“ uviedla Le Penová, ktorá následne čelila nepríjemným otázkam o financovaní svojej strany a Rusku.

    „Národný front si dlhodobo požičiava peniaze od česko-ruskej banky. Keby nám peniaze poskytla britská banka, požičiame si od nej. Pre nás to neznamená žiadny ďalší záväzok. Nie som od nikoho závislá,“ uviedla Le Penová a odmietla tvrdenie redaktorky BBC, že „veľmi dobre pozná Vladimira Putina“. „Stretla som sa s ním len raz v živote, a to minulý týždeň. Asi hodinu a pol sme sa rozprávali o globálnej situácii s dôrazom na boj proti Islamskému štátu.“

    Až do tejto chvíle prebiehal rozhovor v pokojnej atmosfére. Ale keď redaktorka BBC položila Le Penovej otázku, či by v prípade napadnutia Pobaltia zo strany Ruska Francúzsko Litve, Lotyšsku a Estónsku pomohlo, Le Penovú ovládli emócie. „Čo máte za problém? Vy si prajete za každú cenu vojnu! Chcete bojovať? Máte radi vojnu? Prajete si, aby vypukol vojnový konflikt? Chcete, aby sme odštartovali tretiu svetovú vojnu?“ rozčúlila sa Le Penová.

    „Ak tvrdíte, že Rusko predstavuje hrozbu pre európske štáty, tak sa vo svojej analýze mýlite,“ pokračovala Le Penová v miernejšom tóne. V ďalšom priebehu rozhovoru bola reč aj o záväzkoch Francúzska voči NATO. Le Penová uviedla, že NATO považuje rovnako ako Donald Trump za zastaranú organizáciu, ktorá potrebuje reformy. „NATO vzniklo v reakcii na Sovietsky zväz, ale ten už dnes neexistuje. Či už sa to niekomu páči, alebo nie.“

    V závere rozhovoru sa potom vyjadrila k nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a prípadnému spoločnému stretnutiu. „Nikdy sme sa nestretli. O čom by sme asi tak hovorili? Máme úplne odlišné názory na všetko. Od ekonomiky cez rozpočtovú politiku až po migračnú politiku. Ja som v podstate ,antimerkel‘. To však, samozrejme, neznamená, že by som s ňou ako prezidentka Francúzska nekomunikovala a nehájila záujmy Francúzska,“ uzavrela Le Penová tému „Angela Merkelová“.

    - Reklama -