VIDEO Putin je najefektívnejší prezident. Rusko sa snaží vztýčiť! Kmeť Jan Petránek rečnil, miestami kričal

    0
    Jan Petránek (Autor: Hans Štembera)

    Jan Petránek je legendou českej žurnalistiky. Literát, komentátor, disident, novinár a signatár Charty 77 sa narodil v roku 1931. Od roku 1951 pôsobil v Československom rozhlase a jeho špecializáciou bola medzinárodná politika.

    V rámci svojej práce precestoval Indiu, Pakistan, Sovietsky zväz a pozrel sa aj do ďalekého Vietnamu a Číny. Za normalizácie ho však pre jeho proreformné názory prepustili a až do roku 1989 pracoval ako kurič, pričom jeho synovia nesmeli ísť na vysokú školu.

    Do dôchodku odišiel v roku 1993, ale aj napriek tomu sa novinárskej práci stále venuje. V roku 2012 dostal Cenu Nadácie ČLF K. H. Borovského, Čestnú cenu Opus Vitae za rýdzu novinárčinu, obdivuhodný rozhľad a životnú húževnatosť.

    V debate Mýty o Rusku spolu s Petránekom vystúpili aj Andor Šándor, Martin Koller či novinár Zdeněk Zbořil a ďalší.

    Podľa Petráneka sa Rusko len „zúfalo bráni“ a rozhodne nie je žiadnym agresorom. USA Petránek považuje za „nečitateľného“ ruského nepriateľa. „Amerika sa vyhýba, veľmi zúfalo, akýmkoľvek dohodám s Ruskom, lebo pre Ameriku je Rusko to posledné veľké sústo, ktoré by sa ešte dalo prehltnúť,“ povedal a odkázal na slová Šándora a Kollera.

    „Situácia, keď máte na jednej strane politiku, ktorá by mala byť konzistentná s demokratickými a humánnymi hodnotami, a na druhej strane je to celkom jasná snaha toho druhého dostať na lopatky,“ povedal Petránek a dodal, že zo švédskych analýz vyplýva, že to bol práve Putin, komu sa podarilo ako jedinému postaviť Rusko po ohromných stratách za prezidenta Jeľcina na nohy.

    „Môžete nemať radi Putina, môžete ho mať radi, ale je to najefektívnejší prezident, ktorý sa stará, aby sa Rusko udržalo pokope,“ povedal Petránek so smiechom v hlase a dodal, že to bol vždy Západ, kto na Rusko útočil.

    „Keď Václav Klaus nechal rozkradnúť naše rodinné striebro, vďaka strategickej veľkorysej pomoci Západu, tak Rusko sa snaží dnes vztýčiť,“ vyhlásil Petránek a odkázal na stránky amerického analytického webu Stratfor, ktoré píšu, že už len pre počet jednotiek by nemohlo mať Rusko záujem o výpady na európske územie. Nenávisť medzi Ruskom a balkánskymi štátmi je podľa neho historicky zakorenená, nie je to nič nové.

    Následne uviedol, že jediné miesto, kde môže písať, je týždenník Rozhlas, lebo inde už mu nedovolia šíriť jeho názory. „Ja už mám zákaz ísť aj do televízie, lebo odmietam vidieť aj Rusko čiernobielo.“ To má podľa neho problémy hlavne samo so sebou. „Táto krajina si zaslúži aspoň morálnu podporu v tom, že zachránila nás,“ podotkol Petránek s tým, že keby Rusko neexistovalo, vyzerá migračná kríza úplne inak, lebo táto krajina funguje ako hrádza ďalších migračných trás.

    „Rusko samo, aj keď to ťažko môže priznať, lebo hovorí, že Peking je priateľský, sa bojí toho, že bude pohltené z východu. Tá čínska hrozba nie je malá, je, samozrejme, primárne ekonomická, vôbec nie vojenská, aj keď pred štyrmi rokmi si vôbec nikto nevšimol, že Čína stavala vojenské radary tak, že kontrolovala hlavne ruské územie,“ povedal Petránek.

    „Čína sa díva na Rusko ako na malého bračeka, zatiaľ čo Rusko vo vzťahu k Číne nemá šancu sa príliš ubrániť,“ podotkol Petránek. Koniec Ruska by pre Európu znamenal veľký problém.

    Okomentoval aj anexiu Krymu, ktorá bola okrem iného vyprovokovaná tým, že sa tam stavali centrály FBI, čo by pre Rusko predstavovalo veľké nebezpečenstvo, proti ktorému sa Rusi museli brániť. „Je krajne nutné, aby sa v tomto svete vyvažovali sily,“ povedal s odkazom na Henryho Kissingera a dodal, že „rovnováha síl“ je to jediné, čo bráni tretej svetovej vojne.

    autor: spa

    - Reklama -