VIDEO: Prosím, pomôžte nám. Vyzýva na videu muž s mačetou pri hlave

    0
    Rukojemníci unesení na Filipínach (Autor: Repro/Youtube)

    Toto video, ktoré ešte podlieha preverovaniu, je tak svedectvom o tom, ako sa zatiaľ unesení rukojemníci z prístavu na ostrove Samal majú. Na videu pod značným nátlakom žiadajú kanadskú a filipínsku vládu, aby zastavili vojenské útoky a delostreleckú paľbu. Video zverejnila agentúra Reuters.

    V poriadku, ale v nebezpečí

    Na trojicu mužov a jednu ženu sú namierené zbrane, pričom hlavu Kanaďana Johna Ridsdela drží militant s mačetou v ruke. „Prosíme kanadskú vládu – pomôžte nám,“ hovorí v ťažkom rozpoložení Ridsdel. Filipínsku vládu vyzýva, aby zastavila všetky prebiehajúce operácie a delostreleckú paľbu.

    Do kamery sa prihovoril aj Robert Hall, ktorý odkázal rodine a priateľom, že je v poriadku, ale v nebezpečí. Na videu sú ešte Filipínka Tess Florová a Nór Kjartan Sekkingstad. Slovo však dostali len Kanaďania. Militanti potom ukázali vyhlásenie, v ktorom budú vyjednávať s kanadskou a filipínskou vládou.

    Ako uviedla spravodajská televízia TA3, pravosť videa sa úrady snažia preveriť. Povedal to brigádny generál Alan Arrojado, ktorý zároveň dodal, že armáda požiadavky militantov odmietne.

    Podľa miestnych úradov sú únoscami militanti z teroristickej organizácie Abú Sajjáfa. Tí už s unášaním ľudí a následným zverejňovaním videí majú skúsenosti. Zvláštne však je, že militanti z aktuálneho videa nepožadovali výkupné, čo je však pre skupinu abú Sajjáfa typické.

    Juh Filipín nie je práve najbezpečnejším miestom. Trápi ho chudoba, ale aj moslimské či komunistické povstania, informuje ďalej televízia TA3.


     

    - Reklama -