VIDEO Pred plánovanými operáciami už nebude 14-dňová karanténa. Zdravotníctvo prejde do normálnych koľají, uviedol Krajčí

    0
    Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (Autor: TASR)

    „Hlavní odborníci na jednotlivé lekárske odbory vydajú svoje usmernenia a ja na základe nich vydám príkaz ministra. Dnešným dňom by sme boli radi, aby sa systém prípravy pacienta i plánovaných operácií vrátil do obdobia pred pandémiou. Jedinou novinkou bude to, že sa v prípade potreby u rizikových pacientov zváži test na COVID-19,” spresnil minister.

    Na Slovensku sa podľa jeho slov podarilo eliminovať ochorenie COVID-19 na úplné minimum. Ako tvrdí, z tohto dôvodu bolo potrebné prehodnotiť prísne protiepidemické opatrenia v zdravotníctve.

    „Je dôležité, aby zdravotníctvo začalo fungovať naplno tak, ako sme boli doteraz zvyknutí,” skonštatoval Krajčí.

    Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre chirurgiu Juraj Pechan tvrdí, že priaznivá situácia umožňuje zjednodušiť pacientom život a pristúpiť k operáciám, ktoré sa doteraz odkladali.

    „Stotožnili sme sa s navrhovanými opatreniami, ktoré zjednodušia realizáciu predoperačných vyšetrení i operačných zákrokov v nemocniciach,” povedal s tým, že tento krok má zlepšiť prístup pacientov k operáciám.

    VIDEO Minister zdravotníctva Krajčí 

    Zdroj: TASR

    Spustenie estetických zákrokov a zákrokov, ktoré znesú odklad, očakávajú odborníci na jeseň. Pechan poznamenal, že všetky doteraz odložené operácie sa nebudú dať dohnať za jún.

    Ak Slovensko výrazne nezasiahne druhá vlna pandémie nového koronavírusu, očakáva, že všetky “resty” z hľadiska operácií budú do konca roka vyriešené.

    - Reklama -