VIDEO Pravidlá sa musia porušiť, vyzvala Greta. Neuveríte, čo potom aktivisti urobili

    0
    Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová (Autor: TASR)

    Ako informovalo niekoľko svetových médií, aktivisti z Extinction Rebellion blokovali dopravu v Londýne. Nie súkromnú, ale verejnú.

    Niektorí sa prilepili k linke metra, ďalší stáli na streche vagóna a bránili v odjazde. Reakcia ľudí čakajúcich na odjazd metra nebola pre aktivistov priaznivá a minimálne dvoch protestujúcich z vagóna nekompromisne stiahli dole, nehovoriac o tom, že napadli aj kameramana, ktorý protest točil.

    Ako uvádza denník The Guardian, aj vedenie Extinction Rebellion sa od týchto akcií dištancovalo a vyhlásilo, že cieliť na verejnú dopravu v špičke bola chyba. „Niet pochýb, že sa musíme poučiť z toho, čo sa v metre stalo, najmä čo sa týka nášho interného rozhodovania,“ povedala jedna z politických predstaviteliek hnutia. V budúcnosti sa vraj bude musieť postupovať inak.

    Podľa britského denníka však tiež vzrástla kritika policajného postupu po tom, ako polícia zakázala protesty po celom Londýne. Vláda a polícia údajne už uvažujú o posilnení právomocí, aby zákroky proti ďalším akciám Extinction Rebellion mohli byť tvrdšie. Aj napriek tomu, ako sa akcia skončila, vraj niektorí považujú narušenie dopravy za efektívnu stratégiu, ako donútiť vládu zaoberať sa životným prostredím.

    Ešte predtým, ako došlo k protestom na streche londýnskeho metra, sa k zákazu protestovania vyjadrila mladistvá aktivistka Greta Thunbergová. A vyriekla slová, ktoré by sa dali vziať ako nabádanie na porušenie zákona.

    „Polícia v Londýne zakázala pokojné, nenásilné protesty Extinction Rebellion. Amnesty UK hovorí, že je to ,protiprávne obmedzenie našich práv na slobodu prejavu a pokojné zhromažďovanie‘. Pokiaľ je proti pravidlám postaviť sa proti klimatickému a ekologickému rozkladu a za ľudstvo, musia sa pravidlá porušiť,“ vyzvala na Instagrame.

    Zdroj: Instagram/gretathunberg

    - Reklama -