VIDEO Poriadna mela. Deň po pochovaní zavraždeného kňaza veriaci takto bránili demolácii kostola. „Sláva Kristu Kráľu!“ reaguje slovenský poslanec

    0
    Incident v Kostole svätej Rity (Autor: Reprofoto: Twitter)

    Šokujúce zábery z prejavu občianskej neposlušnosti zachytáva viac ako 40-minútové video, ktoré ukazuje kongregáciu niekoľkých veriacich, zhromaždených okolo kňaza slúžiaceho omšu. Prítomní sa modlia, spievajú piesne, pričom pridávajú na hlasitosti s tým, ako sa policajti baranidlom prebíjajú cez staré drevené dvere. Voči protestujúcim nakoniec polícia zasiahne.

    Zásah v Kostole svätej Rity

    „Bez incidentov“

    Napriek násiliu, ktoré zachytila kamera, vydala parížska polícia takéto vyhlásenie: „Tridsať ľudí zaujalo polohu vo vnútri budovy, kde odporovali navráteniu priestorov. Ich odstránenie sa zaobišlo bez incidentov.“

    Fotografie, ktoré na svojom twitterovom účte zverejnila aj Marion Maréchal Le Penová, neter predsedníčky nacionalistickej strany Národný front Marine Le Penovej, však ukazujú kňaza ležiaceho na zemi pri tom, ako ho zadržiava policajt. Ďalšie zábery ukazujú, ako policajti za nohy odťahujú protestujúcich, ktorí majú na sebe šerpy vo farbách francúzskej trikolóry. Ide pravdepodobne o zamestnancov mestského úrodu, pričom aj denník Le Parisien informuje, že „pravicový“ starosta 15. parížskeho bloku bol jedným z účastníkov protestu.

     

     

    Vstup do Kostola svätej Rity bol asi pred rokom zamurovaný bývalým vlastníkom. Miestna komunita tradicionalistických katolíkov však múr zničila a kostol začala znova využívať. Súkromník by mal po demolácii kostola na mieste postaviť bytovku a parkovisko.

    Čo tak radšej ničiť salafistické mešity?

    Zabratie kostola sa ukázalo ako citlivý krok, ktorý ešte viac vyhrotil napätie iba týždne po tom, ako islamistický terorista nákladiakom zabil 80 ľudí v Nice a ako ďalší dvaja islamisti zavraždili katolíckeho kňaza Jacquesa Hamela v meste Saint-Étienne-du-Rouvray.  Pohreb Hamela sa pritom konal iba deň pred obsadením kostola.

    „Vláda nechala svojich občanov zomrieť, ale je tu vždy, aby (zničila, pozn. redakcie) kostoly! Chýbala nám polícia v Nice, ale nepotrebujeme ju tu!“ povedal počas zásahu jeden z protestujúcich. Niekoľko hodín po incidente sa ostro vyjadrila aj Marine Le Penová. „A čo keby sme radšej spravili parkoviská na miestach, kde sú salafistické mešity, než aby sme ničili naše kostoly?“ napísala Le Penová na Twitteri.

    Sláva Kristu Kráľu!

    Ráznu kritiku ku konaniu francúzskych úradov vyslovil aj poslanec Sme Rodina Milan Krajniak. „Mám obavu o Francúzsko, aj o západnú Európu. Nechcem, aby sa stalo normálnym na Slovensku to, čo sa stalo v Kostole sv. Rity v Paríži. Doteraz som sa s priateľmi zdravil pozdravom Sláva vlasti!Oddnes začínam zdraviť Sláva Kristu Kráľu!'“ napísal Krajniak na svojom facebookovom profile.

    - Reklama -