VIDEO Poprava tankom, odsekávanie hláv a rúk, bičovanie… Ďalšia pohľadnica z Islamského štátu

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Na záberoch krátkeho videa publikovaného portálom Daily Mail je mladý sýrsky vojak oblečený v tradičnom oranžovom habite, ktorý dávajú islamskí radikáli všetkým popravovaným väzňom. Podľa viacerých analytikov však rozhodne nie je výber tejto farby náhodný. Má údajne odkazovať na väzňov, ktorí prebývajú na americkej základni v kubánskom meste Guantánamo, pretože aj tí nosia oranžové úbory. Sýrska organizácia pre ľudské práva Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tvrdí, že ide o devätnásťročného muža. Za ním stojí v bielych šatách jeden z radikálov a oznamuje, že väzeň bude zaživa rozdrvený tankom. Podľa zistení SOHR použili radikáli tento druh popravy vôbec prvýkrát.

    Celý text z Daily Mail si môžete v angličtine prečítať TU

    Poprava mladého sýrskeho väzňa tankom však rozhodne nie je prvým ani posledným zverstvom, ktorým sa radikáli verejne chvália. Krutú realitu v Islamskom štáte približuje vo svojom dnešnom článku aj ďalší britský denník The Express. „Stínanie, amputácie končatín a verejné bičovanie je na územiach ovládaných ISIS na dennom poriadku. Stovky obetí boli popravené a zbičované za drobné priestupky. Počas jedného mesiaca odsekli v irackom meste Mosul ruku 88 zlodejom. Rozsudky smrti boli realizované za zločiny, ako je odpadnutie od viery, rúhanie sa, špionáž, smilstvo a neúcta ku kalifátu. Dokonca jedna z obetí bola doslova rozrezaná na malé kúsky,“ cituje The Express správu vypracovanú skupinou Mosul Eye.

    Islamský štát kontroluje celý tok informácií, ktorý prúdi von z mesta, a popravuje každého, kto sa protiví jeho nariadeniam. Uvedenej skupine Mosul Eye sa aj napriek tomu darí zverejňovať na jej facebookovom profile udalosti, ktoré dokladajú bezbrehú krutosť, s akou radikáli ovládajú Mosul od vlaňajšieho júna, keď sa zmocnili mesta. Najnovšie zverejnila skupina údaje za mesiac september, ku ktorým sa dostala prostredníctvom výpovedí jednotlivcov, správ ISIS a zdravotníckej dokumentácie. Podrobné informácie v správe sú publikované v angličtine a arabčine a obsahujú konkrétne mená, informácie o miestach, kde sa daná udalosť stala, a tiež počty zavraždených.

    Celý text z denníka The Express si môžete v angličtine prečítať TU

    V septembri bolo podľa Mosul Eye popravených 455 ľudí. V rovnakom období bolo potom zbičovaných 118 osôb. Obvykle išlo o trest za oholenie fúzov, porušovanie nariadení týkajúcich sa obliekania či absenciu pri modlitbách. Ľudia boli verejne zbičovaní tiež preto, že počúvali hudbu alebo fajčili. Pre krádeže zase prišlo o svoju hornú končatinu 88 ľudí. Ako píše britský denník, okrem týchto znepokojujúcich informácií však správa tiež uvádza, že v dôsledku náletov západnej koalície boli zabité desiatky radikálnych bojovníkov. Navyše boli zasiahnuté ich vojenské konvoje aj sklady s muníciou.

    - Reklama -