VIDEO „Poľsko patrí Poliakom a Poliaci patria Poľsku. Včera to bola Moskva, dnes je to Brusel,“ skandovala Varšava. A horela vlajka EÚ

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    V samotnej Varšave sa podľa odhadov polície zúčastnilo na protestoch asi 25 000 ľudí, ktorí mávali poľskými vlajkami a vykrikovali heslá „Poľsko patrí Poliakom a Poliaci patria Poľsku“. Ďalej tiež skandovali slogan „Boh, česť, vlasť“. Niektorí demonštranti navyše pálili vlajku Európskej únie. Podľa organizátorov sa však na ich akcii zúčastnil dvojnásobný počet ľudí, než aký uviedla polícia. Z davu bolo tiež počuť popevky vyjadrujúce kritiku Bruselu: „Včera to bola Moskva, dnes je to Brusel.“ Na mnohých transparentoch sa objavovali slogany, ktoré vyzývali na zastavenie islamizácie krajiny aj celej Európy. Demonštrácie sprevádzala búrlivá atmosféra, ale niekoľko tisíc policajtov nasadených za účelom hladkého priebehu akcie nakoniec zasahovať nemuselo.

    „Prišiel som na oslavy, pretože mám rád Poľsko a chcel som to dať týmto spôsobom najavo. V neposlednom rade som tu namiesto môjho deda, ktorý bojoval v povstaní vo Varšave proti nemeckým nacistom. Prišiel som aj kvôli jeho otcovi, ktorý tiež bojoval za nezávislosť krajiny,“ vyjadril sa jeden z účastníkov. Agentúra AFP pripomína, že v krajine sa dostali k moci konzervatívci, ktorí zastávajú odmietavé postoje k utečeneckej vlne, rovnako ako väčšina poľskej verejnosti. Predchádzajúca vláda liberálov však ešte stihla tesne pred voľbami odsúhlasiť kvóty na prerozdeľovanie utečencov na pôde Európskej únie. Poľský prezident aj víťazná strana Právo a spravodlivosť, vďaka ktorej sa Duda ako jej bývalý člen dostal do prezidentskej funkcie, už oznámili, že by chceli podpis predošlej vlády pod touto dohodou zrevidovať.

    - Reklama -