VIDEO Pollák: Medzi Rómami nájdete kopec slušných ľudí, ktorí tvoria hodnotu pre krajinu. Kotleba presadzuje dielo Hitlera

    0
    Na snímke europoslanec Peter Pollák (Autor: TASR)

    „Každý agresor patrí do basy. Kolektívna vina je však dielom diabla, fašista Kotleba presadzuje dielo Hitlera,” touto myšlienkou Pollák uviedol svoju videoreakciu na násilie, ktoré sa odohralo vo Važci a pri obci Richnava.

    V prvom prípade polícia obvinila desať osôb z viacerých trestných činov, v tom druhom, keď skupina štyroch chlapcov vo veku 14, 13 a 11 rokov brutálne napadla staršiu ženu a spôsobili jej ťažké zranenia, čelí najstarší z nich obvineniu z obzvlášť závažného zločinu lúpeže. 

    Pollák hneď v úvode videa zdôrazňuje, že násilnosti, ktoré sa udiali, odsudzuje:

    „Počas posledného týždňa nás sprevádzali násilné útoky agresorov, najmä teda vo Važci a v Richnave. Tak ako vždy aj tentoraz chcem vo svojom mene, ale aj v mene hnutia OĽaNO odsúdiť akýkoľvek útok na kohokoľvek a nech je to z akéhokoľvek dôvodu. Nie je možné, aby sa akýkoľvek konflikt riešil násilnou formou.”

    Politik, ktorý počas druhej vlády Roberta Fica ako zástupca opozície zastával post splnomocnenca vlády pre rómske komunity, odmieta, aby boli nedávne násilnosti vnímané cez optiku kolektívnej viny.

    „Akákoľvek kolektívna vina vedie k záhube. Kolektívnej vine podľahli ľudia počas druhej svetovej vojny diablovi Hitlerovi. Rovnako mám dnes obavu, že rovnaký diabol, len s iným menom, a to je Kotleba, chce uplatniť princíp kolektívnej viny len na to, aby získal moc,” hovorí Pollák. 

    Zdroj: Facebook/Peter Pollák

    Pollák sa nesnaží zakryť skutočnosť, že časť Rómov sa nespráva v súlade so zákonom. „Medzi Rómami nájdete naozaj aj ľudí, ktorí páchajú trestnú činnosť,” pripúšťa europoslanec.

    Zároveň však dôrazne podčiarkuje, že nemožno všetkých Rómov vnímať ako zločincov, pretože je medzi nimi aj “kopec slušných ľudí, ktorí tvoria hodnoty pre túto krajinu”.

    „Medzi Rómami nájdete kopec stavebníkov, pozrite sa na diaľnice. Na tých diaľniciach pracujú Rómovia. Pozrite sa na rôzne stavby, ktoré sa na Slovensku realizujú. Na tých stavbách pracujú Rómovia. Medzi Rómami nájdete právnikov, učiteľov, lekárov,” vymenúva Pollák.

    „Naozaj nie je možné uplatňovať kolektívnu vinu, lebo túto kolektívnu vinu uplatňujú len fašisti a kolektívna vina vedie k záhube. Rovnako však zdôrazňujem: akékoľvek násilné riešenie akéhokoľvek konfliktu je neprípustné. Preto vyzývam všetky orgány činné v trestnom konaní, aby dôsledne vyšetrili tieto prípady, dôsledne potrestali agresorov, lebo títo agresori si nezaslúžia nič iné, len sedieť v base,” dodáva vo videu.

    Autor: GG

    - Reklama -