piatok, 29 marca, 2024
14.7 C
Bratislava
Úvod Aréna VIDEO Poliačik: Prestup do Progresívneho Slovenska zatiaľ nie je dohodnutý, ale rozprávame...

    VIDEO Poliačik: Prestup do Progresívneho Slovenska zatiaľ nie je dohodnutý, ale rozprávame sa

    0
    Martin Poliačik (Autor: TASR)

    „Napriek výbornému programu SaS a skvelým ľuďom už pre mňa osobne nie je možné pre názorové rozdiely SaS reprezentovať. Moja generácia vidí jediný možný scenár pre Slovensko, a to stať sa dobre spravovanou krajinou v silnej a zjednotenej Európe,“ povedal.

    Podľa Poliačika na Slovensku rastie túžba po alternatíve k súčasnej vládnej moci. „Moja snaha preto bude smerovať k tomu, aby k takejto alternatíve patrila jasne proeurópska a moderná politická sila,“ vysvetlil. Tvrdí, že jeho prestup do Progresívneho Slovenska zatiaľ nie je dohodnutý, potvrdil však, že sa rozprávajú. Poliačik by zároveň do budúcna privítal spoluprácu s SaS v témach, kde sa vedia zhodnúť.

    „Keď som v roku 2009 prvýkrát stretol Richarda Sulíka, ani vo sne by mi nenapadlo, že to bude jedno z najdôležitejších stretnutí v mojom živote. Mal som možnosť byť spolutvorcom a reprezentantom dobrého politického diela. Richard bol mojím tútorom a roky ma podporoval. Za to vyjadrujem vďačnosť,“ odkázal.

    Martin Poliačik o dôvodoch odchodu zo strany SaS. Zdroj: Youtube, Parlamentné listy

    Podľa Sulíka je zrejmé, že Poliačik má v niektorých otázkach odlišný názor ako SaS. „Napriek tomu, že s ním vychádzam po ľudskej stránke nadmieru dobre, videl som často, ako trpí, a niektoré jeho postoje boli pre mňa nepochopiteľné,“ priznal.

    Sulík voličov strany ubezpečil, že SaS sa odchodom Poliačika neštiepi. „Narážam na Luciu Ďuriš Nicholsonovú. Zo strany neodchádza. Naopak, v pondelok (13.11.) ideme predstaviť našu reformu na riešenie problémov rómskych osád,“ avizoval s dôvetkom, že SaS je vo výbornej kondícii.

    Poliačik je v súčasnosti predsedom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Keďže tento post je viazaný na členstvo v poslaneckom klube, dôjde k zmene. Sulík už má meno poslanca, ktorý by túto funkciu mohol zastávať, prezradiť ho zatiaľ nechce. Zároveň uistil, že SaS nebude od Poliačika žiadať vrátenie poslaneckého mandátu. „Mal veľa preferenčných hlasov,“ vysvetlil Sulík.

    Podpredseda strany Ľubomír Galko v reakcii na Poliačikov odchod na sociálnej sieti napísal, že tento krok by mal viesť „k väčšej sebareflexii nás, čo sme v strane zostali, nevynímajúc predsedu“. „Budeme sebareflektovať hneď po tejto tlačovej konferencii. Sadneme si a zamyslíme sa, či konáme správne. Možno niektoré naše pozície pozmeníme alebo budeme korigovať,“ reagoval Sulík.

    Na otázku, či chce zmeniť svoj postoj k EÚ, odvetil, že najskôr sa musí zadefinovať, čo je európske jadro, do ktorého chcela súčasná vláda patriť. „Potom pokojne môže dôjsť aj k prehodnoteniu pozície,“ pripustil.

    O Poliačikovom odchode sa hovorilo už dávnejšie. S predsedom SaS sa Poliačik rozchádzal v postoji k utečencom. Sulík vtedy hovoril, že Poliačik uletel a je na ňom, či v strane zostane, alebo nie. Poliačik tvrdil, že pokiaľ bude vôľa meniť veci a posúvať ich dopredu, nevidí dôvod na odchod z SaS. V marci 2017 bol Poliačik zvolený do Republikovej rady SaS.

    Liberálov len pred pár mesiacmi opustil Jozef Mihál, ktorý sa pridal k Miroslavovi Beblavému a ďalším nezradeným poslancom a zakladajú politickú stranu Spolu – Občianska demokracia.

    Svojho času z SaS odišla väčšia skupina ľudí okolo Jozefa Kollára, ktorí boli nespokojní s vedením strany. Stalo sa tak po tom, čo Jozef Kollár neuspel vo voľbe predsedu SaS a tým sa stal opäť Richard Sulík.

    SaS je dlhodobo podľa prieskumov verejnej mienky najsilnejšia opozičná politická strana. Aktuálne sa jej preferencie pohybujú okolo 15 percent.

    Richard Sulík sa dôrazne ohradil voči tomu, že by mal niekedy euroskeptické názory. Zdroj: Youtube, Parlamentné listy

     

    - Reklama -