VIDEO Pokutu nezaplatím, exekúcie sa nebojím. Je na hlavu postavené, aby o mne rozhodovali takíto ľudia, tvrdí Matovič

    0
    Igor Matovič (Autor: OS)

     “Nech si poslúžia, viem, že cez exekútora ma to bude stáť výrazne viac, no ja tú pokutu z presvedčenia nedokážem zaplatiť,” povedal dnes Matovič na tlačovej konferencii s tým, že je to nefér.

    Matovič sa neplánuje v tejto veci “obrátiť na Štrasburg”. Podľa jeho právneho zástupcu na to nemá právo. Šéf OĽaNO-NOVA predpokladá, že exekútor siahne zrejme na jeho plat. “Ale uvidíme, ako bude kreatívny,” zamyslel sa. Matovič má totiž majetok prepísaný na ženu.

    Nespravodlivý a zaujatý proces

    Nepáči sa mu, že o pokute rozhodoval výbor v zložení, v ktorom majú ústavnú väčšinu koaliční poslanci. Nazval ich sudcami, ktorí ho nenávidia, lebo ich často nazve zlodejmi.

    “Preto je tento proces nespravodlivý a zaujatý voči mne. Moja živnosť totiž ležala mŕtva na poličke s tržbou nula eur,” vysvetlil.

    O tom, že poslanec má pokutu zaplatiť, rozhodol aj Ústavný súd SR. Ten takisto označil za zaujatý. 

    Matovič sa pýta, prečo sa parlamentný výbor nezaoberal faktom, “že premiér Robert Fico (Smer-SD) býva v byte daňového podvodníka, alebo že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zatajil pôžičku”.

    Po splatnosti už tri mesiace

    Kancelária Národnej rady SR k exekúcii Matoviča pristúpila po tom, čo sa jej dvakrát nepodarilo doručiť výzvu na úhradu pokuty, ktorá mu bola udelená parlamentným výborom pre nezlučiteľnosť funkcií vo výške šiestich mesačných platov, pretože nemal pozastavenú živnosť.

    Posledným dňom na úhradu mal byť 24. apríl 2017.

    “Upozorňovali sme ho na zaplatenie s tým, že v prípade neuhradenia dlhu je kancelária povinná pokutu vymáhať formou exekúcie,” uviedla Kancelária NR SR. Matovič o splátkový kalendár nepožiadal.

    Šéfovi OĽaNO-NOVA hrozí strata poslaneckej stoličky pre opakované porušenie zákona o konflikte záujmov.

    Parlamentný výbor ho prvýkrát pokutoval za nepozastavenú živnosť v júni 2016 vo výške šiestich mesačných platov. Napriek sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú.

    Za to mu už výbor navrhol odobrať mandát. O tom, či Matovič príde o kreslo, rozhodne definitívne plénum. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov (aspoň 90 hlasov). Návrhom na odobratie mandátu šéfovi OĽaNO-NOVA by sa mohlo plénum zaoberať až v septembri.

    Ak by k odobratiu mandátu Matovičovi došlo, poslanec sa môže obrátiť na Ústavný súd SR. Môže požiadať o výklad, a kým súd nerozhodne, líder OĽaNO-NOVA bude sedieť v parlamente, hoci technicky mu bude mandát odobratý.

    Nebude tam chodiť aj naďalej

    Reakcia Matoviča bola rýchla a jasná – neplánuje chodiť do parlamentu ani v septembri. Toto rozhodnutie bude podľa neho platné dovtedy, pokiaľ bude Národnú radu (NR) SR viesť Andrej Danko.

    Matovič by však svoju absenciu nenazval neaktivitou.

    “V tomto volebnom období som bol totiž legislatívne najaktívnejším poslancom,” uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Šéf OĽaNO-NOVA sa ospravedlnil novinárom, že neodpovedá na správy, nedvíha telefóny a málo sa ukazuje na verejnosti. “Keď raz Slovensko bude slobodná krajina, tak k tomu poviem viac, dodal.

    Danko si za svojím rozhodnutím stojí.

    “Ak by sa žiadosti vyhovelo, Národná rada by mu musela vyplatiť plat, ako aj paušálne náhrady, a to aj napriek tomu, že poslanec si odmietol plniť svoje povinnosti na pôde NR SR,” uviedla začiatkom júna šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

    Pripomenula, že Matoviča viackrát vyzvali, aby riadne a zákonne zdôvodnil svoje ospravedlnenie tak, ako káže zákon.

    Zdôraznila, že poslanec NR SR sa môže z neúčasti na rokovaní ospravedlniť z troch dôvodov. Prvým je choroba.

    “Vtedy musí poslanec doložiť lekárske osvedčenie,” vysvetlila Čižmáriková.

    Ďalej sa môže ospravedlniť z vážneho dôvodu, ktorým je napríklad úmrtie v rodine či vážny rodinný dôvod. Tretím dôvodom na ospravedlnenie je účasť na zahraničnej ceste.

    Štyri a viac = nula

    Ak má poslanec v kalendárnom mesiaci neospravedlnené aspoň dva dni, príde o polovicu platu a paušálnych náhrad. Pri neospravedlnenej účasti na štyroch a viacerých rokovacích dňoch prichádza o celý plat a paušálne náhrady.

    Matovič pred časom pre TASR reagoval tým, že článok 32 Ústavy SR dáva možnosť postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd.

    “Môj bojkot zasadnutí parlamentu je práve takýmto odporom voči diktátorským a šikanóznym praktikám predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý neváhal klesnúť až k čítaniu a cenzurovaniu listov od mojich voličov,” vysvetlil líder OĽaNO-NOVA.

    Svoju prácu si robí

    Podľa Matoviča nie je úlohou poslanca len sedieť v pléne a stláčať gombíky podľa straníckeho príkazu.

    Tvrdí, že naďalej si svoju prácu poslanca robí, keďže sa stretáva s ľuďmi, počúva ich problémy a predkladá návrhy riešení v zákonoch. To, že príde o plat aj paušálne náhrady, si uvedomuje.

    - Reklama -