VIDEO Pohrozila Clintonová Rusku a Číne vojnou? Posúďte sami

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    To sú veru slová ako z čias studenej vojny. Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová predniesla v posledný augustový deň v Cincinnati (štát Ohio) poriadne plamenný prejav.

    Demokratka rečnila pred početným publikom pozostávajúcim zväčša z vojenských veteránov alebo ich podporovateľov, pričom bojovnú náladu a rétoriku si evidentne priniesla aj na pódium.

    Hakeri ako verejný nepriateľ

    Možnej prvej prezidentke v histórii USA stále „ležia v žalúdku“ hakerské útoky z polovice júna proti Demokratickej strane. Kyberatak majú údajne na svedomí ruskí hakeri. Kremeľ však akúkoľvek účasť na útokoch proti demokratom popiera. 

    „Ako prezidentka budem presadzovať to, aby kybernetický útok bol chápaný rovnako závažne ako hociktorý iný útok proti USA. Budeme pripravení odpovedať politicky, ekonomicky aj vojensky,“ neváhala voliť ostré slová.

    „Budeme investovať do ochrany našich vládnych sietí, ako aj štátnej infraštruktúry. Musíme reagovať na vznikajúce hrozby z Ruska, Číny, Iránu či Severnej Kórey. Chcem, aby Spojené štáty udávali tón v globálnom kyberpriestore. Pokiaľ tak neurobíme my, urobia tak iní,“ pokračovala bývalá ministerka zahraničných vecí.

    „Lietala“ v tom tiež?

    Svoj odhodlaný, ba miestami až agresívny tón pritom naďalej stupňovala: „Potrebujeme armádu, ktorá bude pripravená a pružná, tak aby bola schopná reagovať na všetky aktuálne hrozby vo všetkých sférach – nie iba na súši, vode a vo vzduchu, ale aj v kybernetickom priestore. Musíme pritvrdiť našu hru a byť si istí, že sme dobre vyzbrojení proti tým, ktorí po nás pôjdu,“ cituje Clintonovej slová článok amerického denníka International Business Times.

    Paradoxné pritom je, že samotná Clintonová bola vyšetrovaná FBI v kauze používania súkromného e-mailu na odosielanie služobnej pošty v čase, keď pôsobila ako šéfka diplomacie USA.

    Začiatkom júla však bola obvinení zbavená a žiadna žaloba na ňu nebola podaná.

    Clintonovej prejavy v  Cincinnati

    - Reklama -