VIDEO Otvoril dvere imigrantom a Nemci ho hnali z mesta. Zradca, ľavicový potkan, častoval rozvášnený dav zdeseného ministra

    0
    Demonštranti protestujú proti nemeckému ministrovi Heikovi Maasovi (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Prvomájový prejav sociálnodemokratického ministra Maasa v saskom meste Zwickau prerušili piskotom a výkrikmi pravicoví odporcovia imigrácie. Napriek tomu, že minister hovoril do mikrofónu, jeho prejavu sa pre hluk takmer nedalo rozumieť. Pódium, na ktorom vystúpil, chránila polícia, vrátane ťažkoodencov.

    V Sasku to iskrilo

    „Zradca… Ľavicový potkan… Vypadni… My sme ľud… Maas musí ísť!“ vykrikovali demonštranti na socialistického ministra.

    „Postaráme sa aj o záujmy ľudí, ktorí vykrikujú zradca… Kričte, koľko chcete, čím dlhšie budete kričať, tým dlhšie tu budem stáť,“ reagoval Maas.

    „K fyzickým stretom nedošlo,“ konštatoval po skončení podujatia policajný hovorca. Zo zverejneného videa je však zrejmé, že Maas si s presunom do svojho auta nedával načas. Obklopený demonštrantmi sa urýchlene presunul do vozidla a následne si to expresne namieril von z námestia. Plánovaný dialóg s občanmi sa nekonal. „Vypadni,“ stihli ešte odkázať demonštranti odchádzajúcemu ministrovi.

    Prvomájové zhromaždenie vo Zwickau

    Zdroj:  YouTube/ Face of  a dying Nation

    Desivé

    „V budúcnosti ma nikto nezastaví pred tým, aby som hovoril, keď budem pozvaný – nezáleží na tom, že kde a kedy. Ale je desivé, keď polícia musí chrániť pódium počas prvomájových zhromaždení Konfederácie nemeckých odborových zväzov (DGB). Zabiť takto slobodu slova,“ vyjadril sa neskôr Maas pre nemecký denník Spiegel.

    Sabine Zimmermannová, predsedkyňa DGB pre juhozápadné Sasko bola priebehom podujatia zhrozená. „Nikdy som nezažila, aby prvomájové zhromaždene musela chrániť polícia,“ konštatovala.

    Sasi proti Maasovi

    Maas je v Nemecku vnímaný ako jeden z popredných podporovateľov Merkelovej politiky otvorených dverí pre imigrantov, pričom čelí aj obvineniam z obmedzovania slobody slova. Začiatkom roka stál pri zrode dohody nemeckej vlády a sociálnych sietí, ktorá uľahčuje užívateľom týchto služieb, ako aj skupinám bojujúcim proti rasizmu upovedomiť špecialistov internetových spoločností na nenávistné komentáre. Keďže posudzovanie, čo je a čo nie je nenávistný komentár, bude subjektívne, na mieste sú aj obavy o slobodu slova. „Ak sa prekročia mantinely slobodného prejavu a ak to budú stíhateľné vyjadrenia a nabádanie páchať trestné činy ohrozujúce ľudí, potom sa musí takýto obsah z internetu vymazať. Dohodli sme sa, že toto opatrenie bude možné vykonať do 24 hodín,” vyjadril sa Maas v januári.

    Zwickau, v ktorom sa Maasov prvomájový prejav konal, je okresným mestom vo východonemeckom Sasku. To je považované za baštu stúpencov Pegidy a protiimigrantskej strany Alternatíva pre Nemecko. 

    - Reklama -