VIDEO Ostrý zásah voči Rómom na východe sa policajtom nevyplatil. Gašpar to posunul na inšpekciu. Čo na to Kaliňák?

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Minister nechcel hodnotiť adekvátnosť policajného zásahu. Vysvetlil to tým, že videu chýba prvá polovica, ktorá zachytáva konflikt Rómov predchádzajúci príchodu polície.

    „Ak som dobre informovaný, policajti boli privolaní na miesto pre konflikt vo vnútri komunity, to znamená, aby zabezpečili verejný poriadok na mieste a rozdelili znesvárené tábory, ktoré bojovali voči sebe, čo nevidíme, pretože tá časť videa chýba,“ poznamenal.

    „Ja nie som ani vyšetrovateľ, ani odborník, ak som dobre porozumel, pán policajný prezident to postúpil na inšpekciu, to je jediný správy krok, ktorý sa v tejto veci dá urobiť, ak sú akékoľvek pochybnosti a je to presne na tom mieste, na ktorom to má byť,“ zdôraznil šéf rezortu.

    Verejnoprávna RTVS dnes na sociálnej sieti zverejnila video, ktoré sa podarilo získať Centru pre práva Rómov. Zachytáva scénu v Zborove, kde 16. apríla tohto roku privolali policajnú hliadku pre šarvátku medzi Rómami.

    RTVS zákrok opísala tak, že niekoľko policajtov sa zaháňa obuškami aj na deti, jeden z nich surovo sotí do staršej ženy, ktorá stojí pokojne bokom a zrazí ju na zem. „Policajti sa na videu opakovane zaháňajú na ľudí, ktorí nekladú žiaden aktívny odpor,“ uviedli redaktori RTVS.

    Rómovia podľa telerozhlasu tvrdia, že zásah si natočili viacerí, zachovalo sa však len toto jediné video. Pracovníkom Centra pre práva Rómov povedali, že večer po zásahu sa totiž policajti vrátili a donútili ich ostatné videá z telefónov vymazať.

    Policajný prezident Tibor Gašpar uviedol, že viaceré zo zákrokov sa mu zdajú zjavne neprimerané. „Na môj podnet som video poslal na policajnú inšpekciu, ktorá okamžite začne konanie, aby sa celý zásah vyšetril,“ cituje RTVS Gašpara.

    Zdroj: Facebook/ Správy RTVS

    - Reklama -