VIDEO Odkaz zamestnávateľov vláde: Aj vy sa podeľte. Pokiaľ sa ekonomike darí, tiež ľuďom pridajte

    0
    Robert Fico počas nočnej zmeny v Automobilovom priemyselnom parku Lozorno (Autor: TASR)

    Samotná RÚZ, v ktorej prezídiu sedia napríklad podnikatelia Pavol Konštiak či Jozef Špirko, je za zvýšenie príjmov zamestnancov. Vládny návrh však nepokladá za taký efektívny ako svoje štyri opatrenia, ktoré by mali za následok spomenutý peňažný nárast v rodinných rozpočtoch.

    „Dosahy súboru (vládnych) zmien v pracovnej legislatíve však zamestnávatelia nepocítia rovnomerne. Prejavia sa najmä v ekonomicky slabších regiónoch a odvetviach, ktoré od nočnej a víkendovej práce závisia – napríklad v pekárňach či maloobchode,” píše sa okrem iného v článku na stránke zamestnávateľskej únie. 

    Celý článok TU

    A aké sú deklarované opatrenia z dielne RÚZ?

    Prvým je zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane (NČZD) na úroveň minimálnej mzdy, teda 480 eur.

    Druhým opatrením je zvýšenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné odvody na úroveň minimálnej mzdy (480 eur.) To znamená zvýšenie na úroveň, pri ktorej sa OOP pôvodne zavádzala.

    „Súčasťou tohto návrhu je aj adekvátne posunutie stropu pre výpočet OOP, ktoré vychádza na 720 eur,“ vysvetľujú ďalej tento krok zamestnávatelia.

    Rovnaká sadzba bez výnimky

    V poradí tretím opatrením je plošné zavedenie (zníženej) 10-percentnej sadzby DPH na všetky potraviny. V praxi to znamená, že by nešlo len o vybrané potraviny, ale jednotná sadzba by sa vzťahovala bez výnimky na všetky.

    Záverečným štvrtým opatrením je krkolomne znejúce zavedenie výnimky pre platenie odvodov aj dane z príjmu so sociálnym balíčkom zvýšených príplatkov. 

    To by znamenalo nasledovné: Zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi hrubú mzdu v hodnote navrhovaného zvýšenia príplatkov, z ktorej zamestnanec nebude musieť zaplatiť ani odvody, ani daň z príjmu. Zamestnávateľ z tohto príplatku nebude platiť odvody.“

    Reakcia (aj) na Fica v Lozorne

    RÚZ sa rozhodla reagovať na víkendovú nočnú „šichtu“ premiéra Roberta Fica v Automobilovom priemyselnom parku Lozorno. Líder Smeru-SD pracoval na Záhorí v závode v rámci kampane za zvyšovanie príplatkov za nočné zmeny a víkendy. 

    Pre lepšiu predstavivosť a pochopenie sa zamestnávatelia rozhodli spracovať krátke, niečo vyše minútové video, v ktorom vysvetľujú a obhajujú opodstatnenosť svojich krokov, respektíve návrhov.

    „Zamestnávatelia vysvetľujú, že nie sú jediní, komu sa v ostatnom období ekonomicky darí. Že štát je na tom podobne dobre, a teda by mal byť ústretový voči tým, ktorí platia dane a zamestnávajú. To sa odzrkadlí aj v konečnej mzde zamestnanca,“ píše vo svojom článku k problematike portál Aktuality.

    Zdroj: RÚZ

    - Reklama -