VIDEO „Odíď, Angela.“ A ruské vlajky. Tentoraz už musela zasahovať Merkelovej ochranka

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Ako uvádza ľavicový denník, kancelárka čelí v rámci svojej predvolebnej kampane pravidelným protestom zo strany „populistickej pravice“. „Merkelová často čelí veľmi zúrivým protestom, čo trochu spochybňuje jej stratégiu zamerať sa práve na regióny, kde majú priaznivci Alternatívy pre Nemecko či Pegidy silnú podporu,“ píše The Guardian s tým, že kancelárka pripustila, že sa bude snažiť v najbližších týždňoch získať na svoju stranu aj voličov AfD.

    Zatiaľ sa jej to však očividne veľmi nedarí, o čom svedčí niekoľko jej nedávnych vystúpení na zhromaždeniach v rôznych častiach Nemecka. Minulý víkend sa dočkala Merkelová nepriateľských reakcií v Quedlinburgu, kde skupinka protestujúcich požadovala jej odchod z politiky tak hlasno, že na to musela nemecká kancelárka reagovať priamo z pódia. Odporcom odkázala, že prekrikovaním sa rozhodne žiadne problémy nevyriešia.

    Podobnú skúsenosť potom zažila šéfka favorizovanej CDU aj o niekoľko dní skôr v Gelnhausene, kde ju vypískalo viac ako sto priaznivcov AfD. „V meste Brandenburg an der Havel došlo k takmer hodinovým násilnostiam, na ktorých sa aktívne zúčastnili priaznivci AfD a Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD). Keď Merkelová vstúpila na pódium, rozvinuli z hotelového okna transparent s nápisom ,Merkelová musí odísť‘,“ referuje britský denník.

    Ešte horšieho privítania sa Merkelová dočkala v Bitterfelde v Sasku-Anhaltsku, kde vlani AfD získala vo voľbách 31,9 % hlasov. Demonštranti držali v rukách ruské vlajky a zborovo spievali „odíď“. Terčom nepriateľských reakcií na predvolebných zhromaždeniach CDU sa však nestáva len samotná Merkelová, ale aj účastníci kampane z druhého sledu. Po kampani vo Vache v Durínsku bola napadnutá dvojica mladých dobrovoľníkov CDU.

    Podľa verejnoprávnej rozhlasovej stanice MDR Thüringen panovala vo Vache mimoriadne napätá atmosféra. „Dav protestujúcich sa nebezpečne približoval k Merkelovej a nebolo jasné, čo majú jej odporcovia vlastne v úmysle. Osobná ochranka kancelárky musela niekoľkokrát zasiahnuť. Nakoniec všetko vyvrcholilo útokom 29-ročného muža na členku tímu CDU Thüringen a jej kolegu. Ten utrpel zranenia na hlave a chrbte a mal roztrhnutú košeľu. Následne ho museli ošetriť v nemocnici,“ uvádza MDR Thüringen.

    - Reklama -