VIDEO Obrovský dav. Poľské vlajky. A ďalšie, ďalšie, ďalšie… Pozrite si záznam z Poľska

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    „Náš národ je ako láva,“ hlása titulok na začiatku videa. Na povrchu je tvrdý a odporný, ale vo vnútri planie oheň, ktorý neuhasí ani sto rokov mrazu. Poďme teda do hĺbky, k podstate. Týmito slovami básnika Adama Mickiewicza začína video, ktoré ukazuje veľkú demonštráciu v Poľsku.

    Obrovský dav ľudí pochoduje cez most vo Varšave a nad hlavami im vejú poľské vlajky. V čele medzinárodne zrozumiteľný transparent „Poľska dla Polakow, Poliaci dla Polski“. Následne kamera sníma celý sprievod. Tóny podmanivej hudby sprevádzajú účastníkov sprievodu, ktorí prechádzajú pod kamerou, a v každom rade vejú minimálne dve poľské vlajky. A keď sa už zdá, že sprievod vädne, prichádza ďalšia vlna vlastencov s vlajkami. Tiahne sa ďaleko do diaľky. Občas ide medzi vlajkonosičmi niekto s transparentom a potom dav zase zhustne. Starí, mladí, dokonca aj rodičia s kočíkmi.

    Po pol hodine, keď nekonečný sprievod stále nekončí, sa medzi poľskými vlajkami objavuje skupina červeno-bielo-zelených vlajok Maďarska a za nimi ďalšia záplava poľských zástav, ktoré občas spestruje vlajka niektorého z poľských vojvodstiev. Dav urobí raz za čas medzeru, aby vynikol transparent, a potom zase zhustne. Znova a znova. Celých päťdesiat minút. A potom dav na moste redne definitívne.

    Čo viedlo poľský národ k takému masovému vzplanutiu? Čo priviedlo desaťtisíce a možno aj státisíce ľudí na „Pochod nezávislosti“? Webové stránky akcie vysvetľujú, že dôvod bol jednoduchý – štátny sviatok Poľskej republiky. Poľsko bolo obnovené po prvej svetovej vojne v roku 1918 a svoj Deň nezávislosti si pripomína 11. novembra, v deň nemeckej a rakúskej kapitulácie. „Poľský Deň nezávislosti, ktorý sa oslavuje od roku 1919, je kľúčovým momentom v srdciach všetkých Poliakov,“ píše sa na stránkach akcie.

    Od roku 1989 vlastenecké organizácie každoročne usporadúvajú „Pochod nezávislosti“. Účelom je, aby všetky spoločenské skupiny pospolu demonštrovali svoju poľskú hrdosť.

    V roku 2015 smerovala celá akcia cez most Poniatowského k Národnému futbalovému štadiónu, kde vyvrcholila demonštráciou. Na nej prečítali okrem iného pozdravný list prezidenta Andrzeja Dudu. Kňaz Jacek Miedlar na demonštrácii povedal, že účastníci nechcú vo svojej krajine fundamentalizmus a nenávisť, o vlastenectve potom hovoril Jan Nowicki, veterán poľskej exilovej armády z druhej svetovej vojny.

    Podľa policajtov skončila celá obrovská akcia bez jediného incidentu a problému. Britský denník The Telegraph však akciu opísal ako „nacionalistickú demonštráciu“ a upozornil na incident, pri ktorom bola na demonštrácii pred štadiónom spálená zástava EÚ. Pokiaľ ide o počet účastníkov, všetky zdroje sa zhodujú na čísle približne 50-tisíc.

    - Reklama -