VIDEO Najkrvavejší stret Rusov a Američanov od čias studenej vojny? V Sýrii vraj v poslednom čase zahynuli stovky ruských vojakov

    0
    Tank typu T-72 ruskej výroby tesne pred zásahom z amerického dronu v Sýrii (Autor: ReproFoto: YouTube)
    Pri postupe sýrskej armády na základňu opozičných povstalcov, ktorých podporuje USA v boji proti prezidentovi Asadovi, boli údajne jednotky Spojených štátov v neustálom kontakte s ruskou stranou a útok odrazili pomocou bombardovania, ale o život v ten deň vraj nikto neprišiel. To sa však malo čoskoro zmeniť. 
     
    Až tento týždeň vojenské velenie USA oznámilo, že 10. februára americký útočný dron zničil tank typu T-72 ruskej výroby, ktorý bol súčasťou Asadovych jednotiek postupujúcich na spomínanú základňu protivládnych Sýrskych demokratických síl v provincii Deir Ezzor bohatej na ropu. 
     
    Správy o počte obetí sa v tomto prípade výrazne líšia v rozmedzí od niekoľkých obetí až po stovky mŕtvych Rusov. Malo ísť údajne o vojakov alebo najatých žoldnierov. Podľa denníka the Telegraph ide o najkrvavejší konflikt medzi Američanmi a Rusmi od čias studenej vojny. 
     
    V Rusku pôsobiaca nezávislá výskumná skupina (Conflict Intelligence Team) začiatkom tohto týždňa uverejnila mená štyroch Rusov, ktorí prišli o život pri útoku amerického dronu na tank T-72. Podľa správy tejto organizácie išlo údajne o žoldnierov z polovojenského oddielu Wagner. BBC a CNN identifikovali dve z obetí ako Kirilla Ananyeva a Vladimira Loginova, ktorý vraj bojoval aj na východe Ukrajiny po boku proruských separatistov. 
     
    Veliteľ utajovanej jednotky Wagner Dmitri Utkin sa v roku 2016 objavil v Kremli na slávnostnej ceremónii na počesť hrdinov vlasti. Médiami v tom čase kolovala aj fotografia, na ktorej sú členovia jednotky spolu s prezidentom Vladimirom Putinom. Od roku 2015 pôsobia v Sýrii údajne tisícky členov ruskej jednotky Wagner. 
     
    Muži z jednotky Wagner pôsobia údajne aj na východe Ukrajiny, kde stále trvá konflikt medzi ukrajinskými jednotkami vernými Kyjevu a proruskými separatistami, ktorí v Donbase jednostranne  vyhlásili samostatnosť. Aj pre zapojenie v ukrajinskom konflikte, z ktorého Moskvu viní medzinárodné spoločenstvo, čelí Rusko medzinárodným sankciám. 
     
    Zásah tanku T-72 americkým dronom v Sýrii z 10. februára 2018 (zdroj: YouTube/WarLeaks)
     
    - Reklama -