VIDEO Na jednej strane spia v mlákach a blate matky s deťmi, na druhej strane stojí polícia a drží im nad hlavami obušky, vypovedá dobrovoľník o utečeneckej kríze

    0
    Utečenci pri stretoch s políciou (Autor: SITA)

    Stříteský, študent Ježekovho konzervatória, pôsobil ako dobrovoľník nielen na srbsko-chorvátskych hraniciach, ale aj na maďarsko-srbských hraniciach. „Na jednej strane spia v mlákach a blate matky s deťmi, na druhej strane stojí polícia a drží im nad hlavami obušky,“ opisoval Stříteský kritickú situáciu na srbsko-chorvátskych hraniciach. Podľa jeho slov táto situácia dospeje, v prípade, že ju nebude nikto riešiť, k eskalácii chorôb, násilia a úmrtí.

    „Najlepšie by bolo, keby situáciu na hraniciach niekto koordinoval,“ uviedol s tým, že je to ťažké aj pre policajtov. „Ak nebudú vlády rýchlo konať, ak nepríde systémové riešenie, hrozí katastrofa,“ dodal.

    Podľa Stříteského sa dobrovoľníci snažili nájsť pre malé deti a chorých príbytky v stanových mestečkách, dávali im horúci čaj, teplé oblečenie, prebaľovali malé deti. „Snažíme sa pokryť tie najdôležitejšie veci – teplo a strechu nad hlavou,“ podotkol.

    „Nechápem, ako môže niekto brať nášho najväčšieho štatistika Miloša Zemana vážne. Vyššiu hodnotu, než si z neho robiť srandu, jeho výroky nemajú,“ povedal Stříteský k výrokom českej hlavy štátu, že medzi utečencami sú prevažne muži s iPhonmi. Podľa Stříteského sa medzi utečencami proporčne nachádzajú ženy aj deti.

    Podľa slov Stříteského sa do pomoci utečencom zapájajú desaťtisíce Čechov. Najlepší portál, prostredníctvom ktorého sa vraj dá pomôcť, je www.pomocuprchlikum.cz. Na srbsko-chorvátskych hraniach pôsobia aj pomocníci z ďalších štátov Európy.

    - Reklama -