VIDEO Na Clintonovú bučali, kým jej nepovolili nervy. Zatiaľ najostrejšia debata demokratov

    0
    Prezidentskí kandidáti za Demokratov Hillary Clintonová a Bernie Sanders (Autor: SITA)

    Sanders sa v snahe poškodiť imidž Clintonovej spočiatku zameral na jej údajné napojenie na bohatých sponzorov a banky z Wall Street. Potreboval sa naozaj činiť, pretože New York predstavuje pre Clintonovú, ktorá v rokoch 2001 – 2009 pôsobila vo funkcii senátorky mesta, takmer domovský štát.

    Keď senátor Sanders otvorene spochybnil správnosť niektorých jej rozhodnutí, poukazoval predovšetkým na to, že hlasovala za autorizáciu americkej invázie do Iraku, podporovala niektoré zo zlých zmlúv o voľnom obchode a zobrala si 675 000 dolárov od banky Goldman Sachs. „Môžeme sa naozaj spoľahnúť na kandidátku v tom, že prinesie skutočnú zmenu v krajine, keď je taká závislá od vplyvných záujmových skupín? Nemyslím si,“ uviedol vo svojom vystúpení Sanders.

    Clintonová však bojovala veľmi tvrdo. Najmä keď bola reč o otázke spojenej s Izraelom. Strhujúcu atmosféru však vytvoril najmä rozvášnený dav, ktorý sa v brooklynskej debate zúčastnil. „Klasický newyorský dav, ktorý prerušuje, bučí a skanduje, akoby bol na hokeji, vytvoril veľmi napätú atmosféru,“ opisuje prostredie debaty americký denník The New York Times.

    Zaujímavé bolo sledovať, ako sa postupne zmenil vzťah medzi oboma kandidátmi. Keď boli ich predchádzajúce vystúpenia charakterizované zdvorilostnými frázami a opatrne zaobalenou kritikou, vo štvrtkovej debate sa už medzi oboma kandidátmi objavil zjavný vysoký stupeň animozity.

    Senátor Sanders sa ani nesnažil skrývať svoj odpor voči spojeniu Clintonovej so sponzormi a bankami z Wall Street a potom, keď bývalá starostka New Yorku vyhlásila, že sa „postavila bankárom a ich pochybným finančným praktikám“, prišiel Sanders sa svojou posmešnou odpoveďou. „Senátorka Clintonová sa im postavila – preboha, to museli byť naozaj zdrvení. Povedzte, a to ste sa im postavili potom alebo predtým, ako ste od nich dostali všetky tie peniaze?“ nešetril ju.

    Bernie Sanders potrebuje v New Yorku zvíťaziť s veľkým rozdielom, aby zvýšil svoju zatiaľ neveľkú šancu na zisk nominácie za demokratov. Preto využíval skutočne každú šancu na útok na svoju oponentku. Clintonová zase jasne ukázala svoje odhodlanie uštedriť vo svojom domovskom štáte Sandersovi zdrvujúcu porážku. To sa pokúsila docieliť počas debaty o Izraeli.

    V štáte, kde proti sebe prezidentskí kandidáti tradične súperia v tom, čia politika bude viac nahrávať záujmom Izraela, Sanders spochybnil správnosť politiky blízkovýchodného štátu a vyzval na spravodlivé zaobchádzanie s Palestínčanmi. To okamžite využila Clintonová a pustila sa do Sandersa. „Ja sama som rokovala o mieri medzi Izraelom a Hamásom v novembri 2012. Izrael, samozrejme, o tie útoky nestojí. Nevyzýva Palestínčanov na to, aby bombardovali ich mestá a dediny,“ vyjadrila sa veľmi emotívne Clintonová.

    Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že štvrtková debata veľa nového nepriniesla. Išlo o takú sumarizáciu predošlých ôsmich stretnutí oboch kandidátov. Veľká zmena prebehla len v už spomínaných vzájomných vzťahoch medzi kandidátmi. Najmä Sanders vystupoval oveľa útočnejšie ako kedykoľvek predtým, čo je v jeho situácii zrejme nutnosť.

    autor: fib

    - Reklama -