VIDEO “My sme národ”. “Klamárske médiá”. V Chemnitzi sa znovu demonštrovalo. V uliciach boli stovky ľudí

    0
    Neonacisti zapaľujú dymovnice počas demonštrácie krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz 27. augusta 2018 (Autor: TASR)

    Protestná akcia sa z centra od pamätníka Karla Marxa presunula k mestskému štadiónu. Oficiálne začala o šiestej hodine. Na celú akciu dohliadali policajti vrátane pripravených ťažkoodencov. Televízna a rozhlasová stanica MDR uviedla, že sa akcie pri štadióne zúčastnilo vyše tisíc ľudí. Ďalších zhruba 550 ľudí v areáli štadióna debatovalo so saským premiérom Michaelom Kretschmerom (CDU) a starostkou mesta Chemnitz Barbarou Ludwigovou (SPD).

    V úvode Kretschmer obyvateľov mesta vyzval, aby sa postavili za demokraciu a právny štát. Vyjadril pochopenie pre demonštrácie, ale nie pre to, keď niekto zostáva aj na proteste, pri ktorom sa hajluje. To sa totiž odohralo počas pondelkového protestu pravicového hnutia, keď sa zranili dve desiatky ľudí. Keď neskôr k ľuďom prehovorila starostka Ludwigová, ozývalo sa zo strany publika bučanie a pískanie.

    Na akcii pri štadióne vystúpili so svojimi prejavmi aj zástupcovia hnutia Pro Chemnitz. Z davu sa len občas ozvalo skandovanie My sme národ alebo Klamárske médiá. Viackrát zazneli požiadavky na odstúpenie kancelárky Angely Merkelovej (CDU). S jej migračnou politikou prítomní nesúhlasili.

    Akciu, ktorá sa skončila zhruba okolo ôsmej hodiny večer, ostro sledovali médiá. V Chemnitzi situácia vygradovala po nedeľňajšej vražde Daniela H., tridsaťpäťročného nemeckého tesára, ktorého v nedeľu nadránom počas mestského festivalu ubodal jeden z prisťahovalcov.

    Celý text nájdete na webe Novinky.cz.

    autor: nab

    - Reklama -