VIDEO Mlátia sa a mlátia. V USA to po zvolení Trumpa stále vrie. Je politické násilie v krajine slobody na vzostupe?

    0
    Bitka medzi zástancami Donalda Trumpa a ľavicovými radikálmi v Berkeley (Autor: Reprofoto: Twitter)

    Dôkazom toho, že politické násilie smerované proti prívržencom Donalda Trumpa sa stále stupňuje, sú udalosti z minulého víkendu, a nejde pritom o prvý ani ojedinelý prípad, v ktorom sa pochod na podporu nového amerického prezidenta zmenil na boj s jeho odporcami.

    Akcia s názvom March 4 Trump, ktorej názov je slovnou hračkou z angličtiny a znamená nielen pochod za Trumpa, ale je v ňom šikovne skrytý aj dátum jej konania, sa neskončila tak, ako by si jej organizátori želali. Priaznivci republikánskeho šéfa Bieleho domu sa stretli v sobotu 4. marca v Berkeley, ale ich pochod za Trumpa nemal dlhé trvanie.

    Do cesty priaznivcom šéfa Bieleho domu sa po prejdení niekoľkých ulíc postavili jeho odporcovia. Pokojná atmosféra dlho nevydržala a podľa videozáznamov a fotografií, ktoré sa objavili na sociálnej sieti Twitter, polícia spočiatku nezasahovala do konfliktu.

    Nešlo pritom len o nejaké pokrikovanie hesiel, nadávok či nevinné osočovanie politicky znepriatelených strán. Medzi odporcami Trumpa boli maskovaní anarchisti, ktorí proti svojim sokom používali slzotvorný sprej. Spŕške chemikálií používaných políciou, ktoré dokážu vyradiť aj tých najostrieľanejších účastníkov protestov, sa nevyhol ani dôchodca z radov Trumpových priaznivcov.

    Bitky palicami, na ktorých boli pripevnené transparenty, a ďalšími predmetmi neboli 4. marca v Berkeley žiadnou výnimkou. Pre výtržnosti skončilo v rukách polície 10 ľudí. Dvaja demonštranti proti pochodu za Trumpa sa pokúsili podpáliť vlajku Spojených štátov a nechýbali ani fotografie krvavých tvárí prezidentových priaznivcov, ktorí sa dostali do stretov s ultraľavičiarmi.

    Nový hrdina?

    Počas protestu v americkom meste Berkeley, ktorý bol v poradí už druhý za jediný mesiac, sa zrodil aj nový hrdina Američanov. Teda minimálne pre tých, ktorí podporujú Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta Spojených štátov. Ide o muža menom Kyle Chapman, ktorý na násilie zo strany odporcov Donalda Trumpa reagoval rovnako ako oni a zlomil jednému z anarchistov palicu o hlavu.

    Z muža, ktorý prerazil agresívnemu ľavičiarovi palicu o lebku, sa stal na druhý deň hrdina alternatívnej pravice, ktorému okamžite prischla prezývka alt-Knight (alternatívny rytier), ale známejší je na webe pod menom Based Stickman. Voľne preložené ako Palicový muž, ktorému je jedno, čo si o ňom myslia.

    Kalifornský občan Kyle Chapman však teraz čelí viacerým obvineniam, okrem iného aj z výtržnosti, ale dostal sa na slobodu vďaka tomu, že jeho priaznivci vyzbierali v priebehu jediného dňa dostatok peňazí na vyplatenie jeho 5000-dolárovej kaucie. Vybralo sa údajne viac ako 60 000 dolárov a Based Stickman je už na slobode.

    Samotný Chapman, alebo ak chcete Based Stickaman, sa vraj neuchýlil k násiliu len tak bez príčiny, ako by sa mohlo zdať. Údajne iba bránil ostatných priaznivcov Donalda Trumpa pred agresiou jeho odporcov z radov maskovaných anarchistov.

    Medzi účastníkmi pochodu za prezidenta zo 4. marca boli aj „Staré mamy za Trumpa“, ktoré vo svojom veku celkom určite nešli vyvolávať nepokoje. „Nevyhľadávame násilie, ale títo ľudia chcú len bojovať. Sú to anarchisti v čiernom a to my nie sme. Ja sa chcem iba postaviť za slobodu,“ uviedla dôchodkyňa Nancy Chaseová, ktorá prišla prvú marcovú sobotu podporiť Trumpa.

    Ešte v deň protestov v Berkeley sa po internete začali množiť obrázky, fotografie a krátke videá, v ktorých ľudia zachytávajú podľa niektorých „hrdinský čin“ Based Stickmana. Jeden z nich zo siete Reddit obsahuje aj údajnú reakciu alternatívneho rytiera Chapmana na otázku, aký je to pocit zlomiť človeku o hlavu palicu. Based Stickman odpovedá, že nevie, lebo „zlomil palicu iba o lebku antifašistického komunistu“.

    Nie je to prvýkrát

    Incident v kalifornskom Berkeley neďaleko San José nie je pritom prvý. Začiatkom februára sa tamojší odporcovia Donalda Trumpa postavili na odpor voči návšteve Mila Yiannopoulosa na tamojšej univerzite. Yiannopoulos je podporovateľom nového šéfa Bieleho domu, pracoval ako editor pre konzervatívny portál Breitbart a je známy kritik islamu, takzvanej politickej korektnosti či boja za sociálnu spravodlivosť, ako aj ďalších ideológií, ktoré považuje za „regresívne ľavicové“.

    Yiannopoulos sa otvorene priznal k homosexualite, ale tvrdí, že práva pre LGBTI komunitu škodia spoločnosti ako celku. Pre tieto a ďalšie názory, ktoré nekorešpondujú s agendou amerických ľavičiarov, mu zakázali prednášať na viacerých univerzitách a zrušili mu aj prednášku v Berkeley.

    Na podporu Yiannopoulosa prišli začiatkom februára do ulíc aj priaznivci Donalda Trumpa a ani vtedy nechýbali jeho odporcovia. Jedna z prezidentových „fanúšičiek“ poskytla rozhovor televíznej stanici, ale v závere dostala od kohosi z druhého tábora spŕšku slzotvorného spreja.

    Do podobného súdka ako spomínané protesty odporcov Donalda Trumpa patrí aj útok na belošského nacionalistu Richarda Spencera, ktorý šéfuje think tanku National Policy Institute a je odporcami označovaný za nacistu. Spencer sa stal obeťou útoku počas rozhovoru pre americkú televíziu a New York Times v reakcii na incident uverejnil na sociálnej sieti anketu, v ktorej sa pýtal, či by bolo v poriadku vrátiť sa v čase a zavraždiť Hitlera. V podobnom duchu sa potom používatelia internetu začali pýtať, či je v poriadku udrieť niekoho, koho považujú za nacistu.

    Viaceré médiá v USA o incidentoch medzi odporcami a priaznivcami Donalda Trumpa informujú len veľmi opatrne, aby nevyvolávali vášne a ešte väčšie nepokoje. Napriek tomu sa politické násilie v uliciach amerických miest objavuje stále častejšie a výnimkou nie sú udajne ani prípady, v ktorých sa polícia pozerá inam, keď násilie páchajú odporcovia nového šéfa Bieleho domu. Ide vraj o prípady v štátoch USA, ktoré sú už tradične baštami demokratov, tak ako je to v slnečnej Kalifornii.


     

     

    - Reklama -