VIDEO Matovičov odkaz podpredsedovi Smeru: Dni pána Blanára na slobode sú spočítané a odporúčam mu, aby sa venoval deťom

    0
    Líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: df)
    Nová županka ŽSK spolu s lídrom OĽaNO obvinila Blanára z toho, že úmyselne porušil zákon pri obstarávaní dvoch CT prístrojov do nemocníc v Liptovskom Mikuláši a Trstenej. Igor Matovič na stredajšej tlačovke vytiahol pred novinármi protokol Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý podľa neho obsahuje dôkazy, že Juraj Blanár vo funkcii župana ŽSK porušil zákon. 
     
    „Protokol ÚVO má 43 strán jednoznačných usvedčujúcich dôkazov, že podpredseda Smeru Juraj Blanár je zlodej, ktorý okradol chorých ľudí v Žilinskom kraji o jeden a pol milióna eur,“ vyhlásil Matovič v úvode. 
     
    Dokument Úradu pre verejné obstarávanie obsahuje 14 konštatovaní, z ktorých 10 hovorí, že v prípade dvoch „cétečiek“ pre nemocnice v Žilinskom kraji ide skôr o formálne pochybenie. Jeho pracovnú verziu videl aj žilinský exžupan a podpredseda Smeru, ktorý na obvinenia reagoval v rozhovore pre Žilinský večerník. V ňom priznal, že dve konštatovania zo správy ÚVO hovoria o tom, že podmienky obstarávania mali vplyv na výsledok súťaže. 
     
    Blanár sa v rozhovore bránil tiež tým, že „ŽSK pod jeho vedením kúpil dve CT za 2,27 milióna eur s 5-ročným pozáručným servisom, kdežto do Trenčína kúpili jedno za 2,3 milióna eur bez pozáručného servisu“. To je síce pravda, ale podľa cien, ktoré ukázal na tlačovke Matovič, vyšli CT prístroje od spoločnosti Siemens na trištvrte milióna eur za jeden a ich servis mohol byť počas celej záruky v symbolickej cene niekoľkých eurocentov. 
     
    Podľa Matoviča zvíťazil v spomínanom verejnom obstarávaní ten, koho vopred určil Blanár. Líder hnutia OĽaNO pripomenul, že ponuka víťaznej firmy Intes Poprad bola o niečo viac ako 2,9 milióna eur za dva CT prístroje. Teda o 1,5 milióna eur vyššia ako ponuka firmy Siemens, ktorá hovorila o sume vyše 1,4 milióna eur.
     
    „Intes Poprad, zrejme jeho blízki priatelia, dal ponuku, že pre nemocnicu v Liptovskom Mikuláši dá CT prístroj za 395-tisíc eur, za servis vyše milión eur, to isté de facto Trstenej, pritom firma Siemens ponúkla ,len1 400-tisíc eur. To je jednoznačný dôkaz, že je usvedčený zlodej, ktorý okradol chorých ľudí. Firma Siemens zrejme nie je kamarátom pána Blanára,“ vyhlásil Matovič. 

    Dni na slobode spočítané

    Tvrdé útoky na osobu Juraja Blanára pokračovali počas celej tlačovky poslanca NR SR. Matovič si myslí, že súčasný podpredseda Smeru vybral na čele ŽSK horšiu ponuku, ktorej cena bola vyššia. Dodal, že suma nákupu oboch prístrojov bola neskôr dodatočne znížená a rozdiel medzi víťaznou a neúspešnou ponukou bol tak nakoniec približne 800-tisíc eur. 
     
    „Dni pána Blanára na slobode sú spočítané. Odporúčam mu, aby sa venoval svojim deťom, lebo zrejme, keď raz Slovensko bude mať nezávislú políciu a prokuratúru, dosť slušnú časť svojho života pobudne vo väzení a nebude sa môcť venovať svojim deťom a vnúčatám,“ zaútočil opozičný poslanec. 
     
    V závere tlačovky Matovič vyzval premiéra, aby ako predseda Smeru konal a vyvodil dôsledky v rámci strany. „Pevne verím, ak Robert Fico je len trošku chlap, tak okamžite Juraja Blanára vyhodí z pozície podpredsedu Smeru,“ povedal Matovič. 
     
    O reakciu na vyhlásenia Igora Matoviča požiadali Parlamentné listy aj Juraja Blanára, ale do vydania článku sa nám s ním nepodarilo spojiť. Text budeme aktualizovať o prípadnú reakciu. 

    Nič nové

    Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová (OĽaNO) už avizovala, že kraj podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s výsledkami kontroly nákupu CT prístrojov do dvoch nemocníc. Podľa Jurinovej kontrola ÚVO jednoznačne potvrdila, že pri nákupe CT prístrojov ŽSK pod vedením Juraja Blanára viackrát vážne porušil zákon.
     
    Blanár sa odvoláva na stanovisko odborníka, ktorý pre neho analyzoval pracovnú verziu protokolu ÚVO a skonštatoval, že obstarávanie bolo urobené v súlade s vtedy platným zákonom a pravidlami. 
     
    „Nie je možné pozerať na obstarávanie v roku 2011 na základe dnes platných zákonov. Zároveň konštatuje, že systém obstarávania na základe ekonomicky najvýhodnejšej ponuky, ktorá umožňuje stanovovať jednotlivé kritériá, je absolútne v súlade s vtedy platným zákonom o verejnom obstarávaní. Dokonca konštatuje, že samotný ÚVO minimálne dvakrát v tomto období obstarával podľa tejto metódy,“ povedal o protokole ÚVO bývalý predseda ŽSK.  
     
    Na prípad v ŽSK upozornil ešte v roku 2016 nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Podľa neho mal ŽSK kúpiť dva CT prístroje pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši predražené o viac ako 800 000 eur. OĽaNO upozorňovalo na podozrenie, že bolo manipulované s obstarávaním.
     
    - Reklama -