VIDEO Kým odletel na olympiádu, vybavil si to Miloš Zeman s ľuďmi z Bruselu: Starajte sa o seba. Ste vo vleku USA

    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hans Štembera)

    Európsky komisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť, Nemec Günther Oettinger, v stredu skritizoval českého prezidenta Miloša Zemana za jeho výroky v súvislosti s migračnou krízou. Prezident odmieta, aby Česká republika prijímala akýchkoľvek moslimských migrantov, a tiež vyzýva k tomu, aby sa Česko odmietlo podieľať na prerozdeľovaní utečencov.

    Oettinger vyhlásil, že prezident Zeman svojimi hanebnými výrokmi oslabuje Európu a odmietaním prerozdelenia migrantov haní únijné zákonodarstvo.

    „Pán Oettinger, pokiaľ viem, je európsky komisár pre digitalizáciu. Podľa môjho názoru by sa mal venovať tomu, čomu hádam rozumie, t. j. práve tej digitalizácii, a nemal by sa pliesť do vecí, ktorým evidentne nerozumie,“ odkázal Zeman pri odpovedi na otázku internetovej TV ParlamentníListy.cz.


    Prezident Zeman podľa svojich slov povedal v zásade to isté, čo už dlhší čas hovorí slovenský premiér Fico alebo maďarský premiér Orbán a v poslednom čase aj poľský prezident Duda.


    Zeman tiež odmieta, že by narušoval právo Únie. „Mojimi výrokmi nebolo narušené žiadne zákonodarstvo. Neviem o tom, že by Európsky parlament prijal zákony, ktoré by záväzne stanovili migračné kvóty, a to, čo navrhuje Európska komisia, nie je zákon,“ dodal prezident.


    Prečo sa premiér Bohuslav Sobotka v poslednom čase takmer nevyjadruje k téme migračnej krízy, hoci prebieha ostrá debata, či prijať prvú várku 80 sýrskych utečencov? Na to dlho upozorňuje hradný hovorca Jiří Ovčáček s tým, že Sobotka nepovie ani, či ich majú prijať, alebo, naopak, nemajú, a ak niečo povie, tak len zahmlieva.

    Ako na prezidenta republiky pôsobí Sobotkovo mlčanie v tejto veci? „Napríklad uvažuje o tom, čo má povedať. Nechajte mu dostatočne dlhý čas na úvahy,“ neodpustil si rypnutie Zeman. On sám vraj od predsedu vlády jasnú odpoveď požadovať nebude. „Ja si myslím, že nie, pretože dôležité je, čo urobí vláda ako kolektívny orgán,“ spresnil.

    „Zatiaľ sme počuli, že sa odkladá príchod 80 sýrskych utečencov, ktorý mal byť ešte tento rok, a nebude. O tých 2 600 sa zrejme bude diskutovať a ja som navrhoval, aby sa o nich diskutovalo v parlamente. No a uvedomte si jednu vec. Veľmi mierny odhad percenta džihádistov v celkovej mase migrantov je jedno percento. Veľmi mierny odhad. Nemecký odhad je jeden a pol percenta. Ak prijmete zhruba tri tisícky ľudí, jedno percento je 30 ľudí, 30 potenciálnych teroristov, 30 potenciálnych rizík pre Českú republiku. Prečo by sme mali toto riziko dobrovoľne prijímať?“ pýta sa Zeman pre ParlamentníListy.cz.


    V tej súvislosti Miloš Zeman hovoril o súčasných európskych elitách, ktoré sú čím ďalej viac kritizované za nečinnosť. „Viete, v porovnaní s otcami zakladateľmi sú dnešní vedúci predstavitelia Európskej únie, keď to poviem s maximálnou zdvorilosťou, váhaví a nerozhodní. Dokázal by som pokojne použiť aj oveľa tvrdšie výrazy tvrdších,“ konštatuje Zeman.


    „Na jednej strane sa sústreďujú na nezmyselné smernice, ktoré zasahujú do právomocí národných štátov, a na druhej strane nemajú žiadnu koncepciu zahraničnej politiky, obrannej politiky a podobne. Čiže nedokázali včas zareagovať na migračnú vlnu a sú tak trochu vo vleku Spojených štátov v oblasti zahraničnej politiky,“ vidí prezident isté spojenie s USA.

    Ku kritike európskych špičiek použil Miloš Zeman príklad únijnej ministerky zahraničia. „Aby som dal ParlamentnýmListom.cz akúsi exkluzivitu, poviem vám jeden trocha provokatívny názor. Mal som príležitosť dvakrát vidieť európsku ministerku zahraničia pani Mogheriniovú, konkrétne na samitoch v Rige a Ulánbátare, kde, ako viete, bol samit ASEM, to znamená Európa a Ázia. Pani Mogheriniová na týchto dvoj- alebo trojdňových samitoch sedela za predsedníckym stolom a celý čas výrečne mlčala. Nepovedala doslova ani slovo. Tak som si skryto v duchu hovoril, čo je toto za európsku ministerku zahraničia?“

    - Reklama -