VIDEO Kopali a hádzali kamene po policajtoch. Hordy afrických migrantov opäť útočili

    0
    Migranti prekonávajú plot chrániaci španielsku enklávu Melilla v Maroku (2014) (Autor: TASR)

    Melilla leží na území Maroka, ale má status autonómnej oblasti Španielska. Ako hlási spravodajská agentúra AFP, okolo siedmej hodiny ráno miestneho času podniklo asi tristo afrických migrantov koordinovaný útok na dvojitý plot, ktorý oddeľuje Melillu od marockého územia. „Približne sto migrantom sa podarilo plot prekonať. Pri násilnom útoku boli zranení traja zasahujúci policajti,“ cituje AFP hovorcu španielskej polície.

    Bariéru oddeľujúcu španielske autonómne územie tvoria dva šesťmetrové ploty, ktoré spájajú krížové oceľové káble. Migranti na ich prekonanie často používajú špeciálne háky a topánky s pridanými vrúbkami. Podľa španielskeho ministerstva vnútra sa migranti správali značne agresívne. Po strážcoch zákona hádzali kamene a došlo aj k priamemu fyzickému konfliktu. Jeden z policajtov bol zranený v dôsledku úderu hákom. Poškodené bolo aj jedno z vozidiel policajnej hliadky.

    Hovorca Červeného kríža v Melille uviedol, že k zraneniam došlo aj na strane migrantov. Traja z nich utrpeli pri pokuse ilegálne prekročiť hranicu drobné odreniny a modriny. Španielske enklávy Melillu a Ceutu využívajú migranti často ako vstupnú bránu do Európy. Obe enklávy majú iba dve hranice – so samotným africkým kontinentom a Európskou úniou.

    Prekročiť 12-kilometrovú hranicu medzi Melillou a Marokom a o štyri kilometre kratšiu hranicu s Ceutou sa snažia pravidelne tisíce migrantov z krajín subsaharskej Afriky. „Buď sa pokúšajú prekonať vysoké ploty, alebo plávajú pozdĺž brehov, prípadne sa skrývajú vo vozidlách.“ Tento rok vo februári sa podarilo dostať do Ceuty asi 850 migrantom. Väčšinu z nich však úrady neskôr vrátili späť do Maroka. Pri vtedajších násilnostiach bolo zranených jedenásť policajtov a dvaja migranti.

    O niekoľko týždňov neskôr Španielsko oznámilo, že zvýši kapacitu prijímacích centier pre migrantov zo 4 500 na 8 500. O zriadení podobných centier uvažuje aj Európska únia. V prípade Španielska všetko nasvedčuje tomu, že sa v praxi osvedčili. Napriek tomu sa krajina stala terčom kritiky zo strany ľudskoprávnych zoskupení. Aktivisti argumentujú, že africkí migranti nemajú možnosť riadne požiadať v Španielsku o azyl.

    - Reklama -