VIDEO Kiska sa vyjadril ku Gašparovi

    0
    Andrej Kiska (Autor: Reprofoto: Facebook/Andrej Kiska)

    Podľa jeho slov ho prekvapila informácia, že organizovaný zločin na Slovensku chcel zavraždiť nielen prokurátorov či bývalého politika, ktorý v súčasnosti právne zastupuje rodinu zavraždeného novinára, ale aj to, že vysokopostavený policajný funkcionár cez policajnú databázu lustroval pred vraždou Jána Kuciaka. A to všetko údajne na príkaz svojho nadriadeného – vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara.

    „Predstavitelia vládnej moci si začínajú uvedomovať, že po vlaňajších udalostiach, po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, nemôžu vážne podozrenia súvisiace s prepojením zločinu na štát ignorovať a zametať pod koberec,“ konštatoval Kiska vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Facebook.

    Dodal, že o stretnutie požiadal ministerku vnútra Denisu Sakovú, ale aj predstaviteľov bezpečnostných zložiek ešte minulý týždeň po prevalení informácií o lustrovaní Kuciaka. Počas stretnutia, ktoré sa so šéfkou rezortu vnútra uskutočnilo vo štvrtok 31. januára, ho mala Saková ubezpečiť, že konanie policajných funkcionárov pred vraždou novinára a jeho snúbenice bude preverené.

    „Aj vďaka poctivej práci vyšetrovateľov dnes vieme viac o tom, aký vážny je rozklad právneho štátu na Slovensku. Ako štát ignoroval či kryl organizovaný zločin,“ uviedol Kiska. Podľa jeho slov sme ale stále na začiatku cesty k obnoveniu dôvery v  štátne orgány, pričom tá sa vráti až vtedy, keď ľudia budú dostávať jasnejšie odpovede týkajúce sa všetkých podozrení. „Držím prsty všetkým čestným prokurátorom, vyšetrovateľom a policajtom v ich neľahkej, ale pre našu krajinu zvlášť teraz v tomto období takej dôležitej práci,“ uzavrel.

    Dohoda

    O tom, že Tibor Gašpar končí vo funkcii poradcu ministerky vnútra, informovala samotná Saková prezidenta Andreja Kisku vo štvrtok 31. januára. Podľa jej slov sa na odchode vzájomne dohodli, aby prispeli k uvoľneniu atmosféry a zníženiu tlaku verejnosti na jeho osobu. „A aby skutočne nevznikali dojmy, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra by mohlo ovplyvňovať proces vyšetrovania,” doplnila. Gašpar podľa jej slov vo štvrtok vo funkcii poradcu končí. 

    Na otázky, či sa potvrdili informácie o nariadení na lustráciu záznamov o Jánovi Kuciakovi, odpovedala, že chce počkať na výsledky vyšetrovania. „Toto všetko majú na starosti orgány činné v trestnom konaní a počkáme si na výsledky vyšetrovania. Nechcela by som hovoriť nejaké moje domnienky a nejaké moje pocity,” povedala ministerka. Saková nepotvrdila, že by bola v hre aj otázka jej demisie.

    Ministerka zdôraznila, že informácie o viacerých podozreniach z prepojenia polície na niektoré organizované skupiny a lustráciu záznamov má len z médií. Keďže nie je orgánom činným v trestnom konaní, nemôže sa podľa svojich slov oboznamovať s informáciami z vyšetrovania. Poprela, že by sa vo funkcii ministerky cítila akokoľvek pod tlakom bývalého ministra Roberta Kaliňáka alebo expremiéra Roberta Fica (obaja Smer – SD).

    O Vorobjovovi musí rozhodnúť Lučanský

    V prípade, ak by bola vznesená požiadavka na zbavenie mlčanlivosti niektorých príslušníkov polície, bude na ňu reagovať operatívne. Doplnila to po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, na ktorom sa rozprávali aj o aktuálnej situácii, činnostiach a úlohách v Policajnom zbore.

    „Možno sme tak trošku aj zhodnotili činnosť polície od nástupu môjho a nového policajného prezidenta,” uviedla Saková. Rozhodnutie o odchode Gašpara z funkcie podľa jej slov Kiska akceptoval. Čo sa týka súčasného šéfa finančnej spravodajskej jednotky a bývalého riaditeľa odboru podpory riadenia Pavla Vorobjovova ministerka povedala, že bude vypočutý v rámci vyšetrovania.

    „Potom budeme vedieť o nejakom ďalšom jeho personálnom pôsobení,” doplnila. Ak to však bude po ukončení vyšetrovania nevyhnutné, policajný prezident Milan Lučanský podľa nej prijme personálne opatrenia.

    Vorobjov mal už v minulosti vypovedať, že vykonal lustráciu novinára Jána Kuciaka v policajnej databáze v čase pred jeho vraždou. Urobiť tak mal na príkaz vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. Premiér Peter Pellegrini (Smer – SD) v stredu (30. 1.) po rokovaní vlády povedal, že Gašpar tieto tvrdenia odmieta.

    Súvislosti

    Koncom minulého týždňa vyšla informácia, že novinára, ktorého spolu s jeho snúbenicou zavraždili na objednávku Aleny Zsuzsovej koncom februára minulého roka, mal lustrovať vysokopostavený policajt. Má ísť o riaditeľa jednotky finančnej polície na Policajnom prezídiu Pavla Vorobjova, ktorý mal Kuciaka lustrovať cez policajnú databázu pár mesiacov pred vraždou.

    Počas výsluchu, ktorý sa konal v súvislosti s vraždou a medializovanou informáciou, mal uviesť, že tak konal na základe príkazu jeho vtedajšieho šéfa, exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, pričom v databáze zisťoval Kuciakovo bydlisko, rodinné pomery, či má auto, alebo vlastní zbraň.

    Gašpar je Vorobjovov sused v obci Veľké Janíky v Nitrianskom okrese. „Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ povedal policajný exprezident.

    Následne dodal: „Neudivuje ma však, že opätovne vykonávajú vyšetrovanie liberálne médiá na základe nezákonne získaných informácií od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré prípad vyšetrujú.“ Viac sme písali TU.

    - Reklama -