VIDEO Kiska oficiálne oznámil založenie strany Za ľudí. Má päť priorít

    0
    Vizuál novej politickej strany A. Kisku Za ľudí (Autor: TASR)

    Prípravný výbor

    V prípravnom výbore sú s ním bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská, exhovorca iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková a poradca exprezidenta pre vnútornú politiku Michal Luciak. Kiska predstavil aj ďalších spolupracovníkov z radov diplomacie či samosprávy.

    Priority

    Kiska predstavil aj základné priority vznikajúcej strany. Chce lepšie zdravotníctvo, školstvo, spravodlivosť pre všetkých a opatrenia v oblasti životného prostredia. 

    Alternatíva

    “Chceme osloviť ľudí, ktorí sú presvedčení o tom, že každý na Slovensku musí mať rovnakú šancu. Našou ambíciou je ponúknuť alternatívu aj tým, ktorí nevidia alternatívu v súčasnej opozícii,” uviedol Kiska.

    Jeho strana chce vystriedať vládu Smeru-SD. “Chceme vrátiť Slovensko späť ľuďom,” doplnil Kiska.

    Predvolebná kampaň

    Podľa neho v parlamentných voľbách budú čeliť veľkej výzve. “Smer-SD je pripravený vládnuť s Kotlebom a bude pripravený vládnuť aj s Harabinom. Nezabudnime, že Fico už raz vládol aj s takými ľuďmi ako Mečiar a Slota. Chcú vládnuť a spravia pre to všetko. Hrozí nám, že budeme svedkami najdrahšej predvolebnej kampane, akú sme kedy videli, keď v rámci balíčkov a rôznych podpôr a pomoci vládne strany rozdelia stovky miliónov eur, ktoré vytvorili naši ľudia,” povedal Kiska.

    Medzi základné priority vznikajúcej strany patrí aj kvalitné a dostupné zdravotníctvo pre každého, v rámci neho aj zabezpečenie dostatku kvalifikovaných zdravotných sestier a ich motivácia. Rovnako spravodlivosť – pravidlá a zákony musia platiť pre každého rovnako.

    Mafia

    “Nie je možné, aby sa nám gauneri roky vysmievali, nie je možné, aby o mafii na východnom Slovensku, o ktorej vláda vedela roky, sa začalo konať až vtedy, keď boli zabití dvaja mladí ľudia,” dodal Kiska.

    Spolupráca

    Podľa neho strana Za ľudí je pripravená hovoriť o spolupráci s KDH, SaS, OĽaNO, PS, Spolu. Chce byť aktívny pri vzájomných rozhovoroch, aby v prípade úspešného volebného výsledku mohli spoločne prevziať zodpovednosť, vládu a moc takmer po 12 rokoch vládnutia jednej strany.

    Financovanie

    K financovaniu strany exprezident uviedol, že doterajšie prípravy boli financované cez občianske združenie Je nás viac. Vložil do nich z vlastných prostriedkov 180.000 eur. Strana po vzniku bude disponovať transparentným účtom.

     

     

    - Reklama -