VIDEO Kde spadla bomba USA, tam nastal rozvrat a zavládlo nešťastie. Ľuďom o Sýrii strašne klamú, zapojil sa do vysielania TV docent a analytik

    0
    Ilustračná fotografia: Americká vlajka (Autor: TASR)

    Hneď na úvod Škvrnda zdôraznil, že sobotňajšie útoky v Sýrii vníma ako pokračovanie v sérii bezprecedentného porušovania medzinárodného práva, ktoré sa začalo bombardovaním Juhoslávie v roku 1999. „K tejto akcii chýba rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN a podobne ako pri agresii proti Iraku neboli predložené okrem veľkohubých vyjadrení západných politikov žiadne konkrétne dôkazy,“ konštatoval docent Škvrnda.

    To, čo sa vraj stalo, je z vojenského hľadiska podľa Škvrndu zopakovanie toho, čo sa udialo minulý rok. „Na Sýriu bolo vypustených dvakrát toľko rakiet ako vtedy,“ spresnil s tým, že tento útok zo strany USA a ich spojencov sa dal očakávať, aj keď mnohí ľudia a politické kruhy v Európskej únii dúfali, že k nemu nedôjde.

    Ďalej Škvrnda uviedol, že boli dva výrazné dôvody, ktoré naznačovali, že k takejto akcii nakoniec dôjde. Prvým vraj boli hlavne zmeny, ktoré urobil americký prezident Trump vo svojom okolí. „Obklopil sa ľuďmi, ktorí sú posadnutí silovým riešením problémov medzinárodných vzťahov. Druhým je to, že Trump je čoraz viac v zajatí vojensko-priemyselno-finančného komplexu USA,“ povedal a doplnil, že potrebuje novú výrobu, nové objednávky a navyše potrebuje vyprázdniť sklady. „Prezident Trump je nevypočítateľný a žiaľ po posledných krokoch sa dá povedať, že prepadá predstave o svojej výnimočnosti a predurčenosti,“ myslí si politológ.

    Zdroj: www.ta3.com

    Prezident Donald Trump vraj opakuje veľa krokov, ktoré robil prezident Ronald Reagan v 80. rokoch. „Ide o veľmi nebezpečný trend, ktorý vedie k zvyšovaniu medzinárodného napätia. Treba povedať aj to, že kde v 21. storočí spadla americká bomba, tam sa nikdy nič nevyriešilo a nastal len väčší rozvrat, chaos, je tam množstvo nešťastia a tragédie,“ pripomenul Škvrnda.

    Útok Spojených štátov údajne trval asi 70 minút, vypálili zhruba sto rakiet typu Tomahawk. Do tejto akcie sa zapojili Veľká Británia a Francúzsko. Briti poslali stíhačky Tornado, Francúzi zase stíhačky Rafale. Francúzsko údajne vystrelilo na cieľ dvanásť rakiet. Táto spoločná akcia vraj nie je dokazovaním toho, že problémy sveta sa dajú riešiť západným liberálno-demokratickým spôsobom, ale je výsledkom toho, že francúzska aj britská politika je v značnej kríze. „Už sme to videli napríklad v Líbyi, tým, že sa títo politici do takejto akcie zapoja, si chcú zvýšiť svoju domácu podporu,“ povedal politológ s tým, že najmä Veľká Británia je po brexite vo veľmi zložitej situácii a zúfalo hľadá cesty, ako zlepšiť svoje vyhliadky.

    Politológ nezabudol poukázať na vec, ktorá je vraj veľmi iracionálna. „Ak by skutočne boli bombardované tie údajné sklady chemických zbraní, tak vzniká nebezpečenstvo, že pri takomto masovom zásahu sa objaví zamorenie ovzdušia, čo môže zasiahnuť niekoľko kilometrov odtiaľ sa nachádzajúcich civilistov,“ poznamenal Škvrnda, podľa ktorého sa treba vážne opýtať, či je rozdiel medzi tým, z čoho obviňujú západné mocnosti Bašára Asada, a tým, čo môžu sami spôsobiť. „Núka sa jednoduchá odpoveď, že vedia, že tam, kde bombardovali, sa nič z toho, o čom tvrdili, že tam je, nenachádza,“ uviedol.

    Je otázne, či tento spôsob riešenia problémov, teda spojenie týchto troch štátov, ktoré vyžadujú, aby ich ešte podporovali ďalšie štáty, ponúka možnosť niečo vo svete vyriešiť. „Otázka je, k čomu má slúžiť to kolosálne manipulovanie verejnou mienkou vo svete. […] Treba vidieť, že Nemecko povedalo, že sa na tejto akcii vojensky nezúčastní, a potom aj potenciálny taliansky premiér Matteo Salvini tento útok odsúdil,“ uzavrel politológ s tým, že sa ukazuje, že toto nie je krok, ktorým sa chce riešiť niečo v medzinárodnej situácii, ale že si niečo potrebujú zlepšiť vládnuce skupiny vo Francúzsku a Veľkej Británii, a preto sa do tejto akcie zapojili.

    Video nájdete na webe TA3.

    autor: nab

    - Reklama -