VIDEO Hrozí v USA občianska vojna? Milície sa pripravujú na možný povolebný chaos. Niektoré dokonca zvažujú pochod na Washington

    0
    Miličná skupina Trojpercentná bezpečnostná sila (Autor: Reprofoto: Abcnyheter)

    Nórsky denník ABC Nyheter sa stretol s predstaviteľmi jednej z mnohých milícií pôsobiacich v Spojených štátoch. Militanti sa pre denník vyjadrili, že už sa pripravujú na krízovú situáciu, ktorá môže nastať po budúcotýždňových amerických voľbách, ak vyhrá demokratická kandidátka Hillary Clintonová. Oni sami budú hlasovať za Trumpa, no počítajú aj s alternatívou, že volebným podvodom môže vyhrať jeho súperka.

    Členovia milície Trojpercentná bezpečnostná sila sú presvedčení, že v takom prípade nastane po voľbách chaos. „Budeme v pohotovosti pre každý prípad a pripravení na akúkoľvek situáciu. Putin už vyhlásil, že ak vyhrá Clintonová, začne s USA jadrovú vojnu,“ povedal pre denník jeden z militantov Rhino. Milície aktuálne cvičia bojový postup v mestských oblastiach.

    Militanti zo skupiny Oath Keepers zas chcú strážiť aj samotné prezidentské voľby. Chcú zabrániť tomu, aby boli voľby – ako to prezentuje republikánsky kandidát Donald Trump – zmanipulované.

    Milícia sa pripravuje na povolebné USA

    V posledných rokoch počet milícii v Štátoch výrazne stúpol. Podľa údajov agentúry Reuters zo 42 milícií v roku 2008 vzrástol ich počet v priebehu 8 rokov na 276 rôznych skupín. Niektoré skupiny dokonca diskutujú o možnom ozbrojenom pochode na Biely dom, ak Clintonová skutočne vo voľbách zvíťazí.

    Ďalší militant Damen Gugh si myslí, že jedna z prvých vecí, ktoré by Clintonová ako prezidentka urobila, by bolo obmedzenie práva nosiť zbraň. „Musíme sa začať obávať o naše práva a naše zbrane. Potom bude pre nás už nemožné nosiť zbrane,“ vyhlásil. Zároveň ak Trump prehrá, bude podľa Gugha iniciovať nepokoje a v uliciach bude chaos.

    Či už sa stane víťazom budúci týždeň Trump, alebo Clintonová, členovia milícií vyhlasujú, že budú „spať so zbraňou pod vankúšom a jedným okom otvoreným“, pretože očakávajú problémy bez ohľadu na to, kto sa nakoniec presťahuje do Bieleho domu.

    Čo na to analytik?

    Vojenský analytik Lukáš Visingr tvrdí, že obavy z možného ozbrojeného konfliktu v USA sú za čiarou. „Myslím, že toto je dosť prehnané. Trumpovi sa podarilo vyluxovaťtakmer všetky antiestablišmentové hlasy a hlasy ľudí, ktorí predtým volili kandidátov buď nejakých okrajových strán, alebo nechodili k voľbám vôbec,“ povedal Visingr pre ParlamentnéListy.sk.

    Ide podľa neho o ľudí, ktorí napríklad odmietajú federálnu vládu ako celok, prípadne odmietajú platiť federálne dane a sú naozaj antiestablišmentovo orientovaní. Predtým takíto Američania zvykli voliť nejakého iného kandidáta alebo nevolili vôbec. Teraz sa však primkli k Trumpovi.

    „Trump povedal, že pokiaľ bude mať podozrenie, že voľby boli zmanipulované, neuzná ich výsledky. Samozrejme, je otázka, nakoľko je toto myslené vážne a či to nie je len volebná rétorika, pričom práve pri Trumpovi si viem predstaviť, že to môže byť len veľmi dobre premyslený výrok, ktorý má za cieľ mobilizovať antiestablišmentových voličov. Takže nepredpokladám, že by v prípade Clintonovej víťazstva prepukla v USA nejaká druhá občianska vojna,“ zhodnotil Visingr. Reálnejšie sú vraj demonštrácie. „Možno sa pár ľudí zoberie a pôjdu robiť neporiadok uprostred Washingtonu. Myslím, že to je dosť možné, keďže atmosféra je tam poriadne vyhrotená,“ doplnil.

    Na druhej strane však môže nastať podobná situácia aj keď vyhrá Trump, keďže aj od Clintonovej zástancov viackrát zaznelo, že republikánskeho kandidáta ako svojho prezidenta neprijmú. „Nech už vyhrá ktorýkoľvek kandidát, bude chvíľu trvať, kým sa tie vášne upokoja, no väčšina Američanov nakoniec ten výsledok prijme a zmieri sa s tým, kto je novým prezidentom. Či už ale vyhrá Trump, alebo Clintonová, tak od začiatku bude musieť bojovať s veľkou nechuťou a odporom obyvateľov,“ uzavrel Visingr.

    Autor: Dominik F, ste

    - Reklama -