VIDEO Hlina z Močiara: Eurofondy naučili kvalitných ľudí klamať a kradnúť. Tí slušní to nezvládajú, preto odchádzajú. Je to sociologické peklo

    0
    predseda KDH Alojz Hlina (Autor: ReproFoto: Facebook/Alojz Hlina)
    Vo videu z málo známej obce Močiar v okrese Banská Štiavnica sa Hlina nebál obuť do čerpania eurofondov na vedecké účely a nevyhol sa ani varovaniu pred dôsledkami, aké môžu tieto peniaze mať na Slovákov. 
     
    „Nehovorím, že ľudia práve tu na tejto dedine nespia a trpia kvôli tomu, že peniaze na vedu a výskum išli takým spôsobom, ako išli, ale pre veľa z nich je to len potvrdením toho, čo si myslia, že sa kradne všetko a všade. Toto je asi problém,“ myslí si Hlina. 
     
    Napriek tak trochu zvláštnemu názvu je obec údajne malebná a ten pravý „močiar“ je podľa šéfa KDH niekde úplne inde ako v okrese Banská Štiavnica. „Skutočný močiar, kde sa darí kadejakej hávedi, je v Bratislave. Pri eurofondoch sa už dnes hýbe kdekto a výsledkom je potom taký exces, že vedu a výskum robí niekto, kto ani nevie, čo je veda a výskum,“ dodáva. 
     
    Informácie, ako sú tie, o ktorých sme v súvislosti s prerozdeľovaním eurofondov na vedu a výskum písali napríklad TU, podľa Hlinu posilňujú frustráciu a rezignáciu bežných ľudí. 
     
    „Neviem, či nenastal čas zakričať, radšej nám tie eurofondy nedávajte, lebo to ničí našu dušu, ničí to naše vedomie. Aj Indiánov zničil alkohol a civilizácia, v ktorej sa z hrdých Apačov stali ľudské trosky touto kombináciou,“ porovnáva. 
     
    Podľa lídra kresťanských demokratov nám eurofondy v istom smere ubližujú a uvádza aj dôvody. „Eurofondy naučili kvalitných ľudí klamať a kradnúť. Kvalitní a slušní ľudia to nezvládajú, preto odchádzajú. Je to sociologické peklo,“ hovorí predseda KDH vo videu. Eurofondy vraj ničia naše vedomie preto, že ľudia na vidieku dlho žili v tom, že peniaze sú za prácu, ale eurofondy im ukazujú opak. „Problém je v tom, že to niektorí počuli a čakajú, kedy to príde,“ vysvetľuje Hlina. 
     
    „Ak má byť cena za čerpanie eurofondov taká vysoká, že nám to zničí presvedčenie o tom, že peniaze sú za robotu, tak potom je lepšie ich nemať. Možno je lepšie zakričať, že také eurofondy nechceme, lebo nám to ubližuje,“ uzatvára Hlina. 
     
    Za necelých päť hodín od zverejnenia videlo Hlinovo krátke video vyše 4 000 používateľov Facebooku. Komentárov si vyslúžil len zopár. Obec Močiar navštívil Hlina v rámci straníckeho programu KDH, s ktorým chodí po celom Slovensku.  
     
     
    - Reklama -