VIDEO Fico sa stal virálnym. Politici parodujú telefonát, v ktorom “dal dole” šéfa štátnej poisťovne

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) je v strate 200 miliónov eur. Prišla preto s ozdravným plánom, ktorý má šetriť financie. Medzi navrhovanými zmenami bolo napríklad krátené liečenie pre pacientov s hepatitídou typu C alebo injekcie do oka. To sa nepáčilo premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý po kritike verejnosti zdvihol telefón a zavolal šéfovi štátnej poisťovne Miroslavovi Kočanovi. Video, na ktorom je zachytený ich rozhovor, Fico zverejnil na sociálnej sieti. Riaditeľa štátnej poisťovne v ňom dal „poriadne dole“. Viac sme o tom písali TU.

    Zdroj: Facebook / Robert Fico

    Zajacoviny vs Paškoviny

    Opozičná poslankyňa zo SaS Jana Cigániková neváhala a premiérovo video prerobila tak, že Fico zrazu volá jej a nie Kočanovi. Hneď na úvod Cigániková spomína, že mu posielala predvolanie, žiaľ sa ho nepodarilo zastihnúť. „Čo ja? Veď vy ste mi tu po Paškovcoch nechali poisťovňu, ktorá je 200 mega v mínuse. Pán premiér, viete, koľko je to 200 miliónov eur? Viete, koľko ľudí sa na to muselo skladať a ako dlho na to museli pracovať?“ pýta sa Cigániková Fica na margo jeho vyjadrení, že nevie, kde chodia na hlúposti, čo sa v rámci ozdravného systému bude škrtať.

    „Rozumiete tomu, že vaši ľudia míňali tieto peniaze ako blázni? Že podpisovali zmluvy s tetou Ankou, masérom Kostkom a dokonca platili jednu celú politickú stranu, aby zobrali voličov vašim politickým oponentom,“ vypočítava liberálka Ficovi všetky prehrešky.

    Premiér v rámci videa spomína, že šetriť by sa nemalo na pacientoch, ale že má Kočner šetriť na svojich ľuďoch. Na čo Cigániková reaguje, že na svojich ľuďoch môže šetriť on. „Nech Forai predá drahý byt v River Parku, nech Paška predá dom v mestkom parku kde je zakázané stavať a nech pošlú peniaze na liečbu pacientov s hepatitídou alebo na plienky,“ pokračuje poslankyňa, vedľa ktorej sa vo videu objavuje aj živý zajac.

    V rámci videokompilátu sa premier vyjadrí, že má šetriť, kde sa dá, na čo sa Sulíkova poslankyňa opýta: „Možem teda odstrihnúť všetkých vašich kamarátov a sponzorov? Môžem?“ Premiér v zostrihu odpovedá: „Nič také by som v živote ja nemohol odsúhlasiť.“


    Zdroj: Facebook / Sloboda a Solidarita

    Spraviť vlastné video sa rozhodol aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Hneď v úvode informuje, že video je síce fiktívne, ale podľa jeho slov určite bližšie realite ako premiérove putinovské video Kočanovi. Ako Beblavý dodáva na sociálnej sieti, on sa rozhodol porozprávať s tými skutočne zodpovednými. A preto zavolal Pavlovi Paškovi.

    Nezaradený poslanec vo fiktívnom rozhovore hovorí Paškovi, že počas vlády, ktorej bol súčasťou, sa rôzni ľudia nabalili na VšZP do takej miery, že tá je dnes na pokraji smrti. „Keď sú vlády choré, musia byť národy pripútané na lôžko,“ odpovedá Paška citátom nemeckého spisovateľa Ludwiga Börne.

    Beblavý sa pýta, či sa nehanbí, aký klientelizmus a korupcia v štátnej poisťovni vládli, Paška odpovedal, že všetko je obhájiteľné. „Je obhájiteľný stranícky klientelizmus, je obhájiteľná korupcia, je jednoducho obhájiteľné, ak máte správnu podporu, akékoľvek konanie,“ odznie na videu. Padne aj otázka, kto nesie za to všetko zodpovednosť, na čo Paška odpovedá, že fakty hovoria jasne a to, že „na čele Slovenskej republiky stojí osoba, ktorá je politickou figúrkou, nesvojprávnou a manipulovateľnou, z čoho hrozia rôzne formy rizík“. Na otázku, či takéto inštrukcie dal Fico Paškovi, odpovedá: „Dozvedeli sme sa, že schránkové firmy pokojne môžu uzatvárať zmluvy štátu, samozrejme, pokiaľ sú z Cypru, veď Cyprus je členom Európskej únie.“


    Zdroj: Facebook / Miroslav Beblavý pracuje pre vás a stráži vaše peniaze

    Ale běž do řiti, ty hňupe!

    Štipku humoru do telefonátu Fica Kočanovi vniesol slávny český herec Bolik Polívka prostredníctvom svojej kultovej postavy Bohumila Stejskala alias Bohuša z filmu Dedičstvo alebo Kurvahošigutntag.

    Zdroj: Facebook / Ľegrácie Janka Francisciho

    - Reklama -