VIDEO Fico prehovoril k Mečiarovým amnestiám: Nechcem, aby sme ich riešili právnym paškvilom. A ponúka riešenie

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    „Amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998 som vždy považoval za morálny suterén a tvrdo som ich od samého začiatku kritizoval. Mám však právny názor, že ich nevieme len tak jednoducho zrušiť prijatím ústavného zákona,“ začína svoje vyjadrenie premiér Robert Fico.

    Na videu pripomína, že je potrebné si uvedomiť vzťahy medzi jednotlivými ústavnými činiteľmi, ktoré upravuje ústava pomocou systému takzvaných bŕzd a pák. „Keby zákonodarca pri schvaľovaní ústavy v roku 1993 chcel dať právo niekomu inému zrušiť amnestie prezidenta, tak by tak určite urobil,“ vysvetľuje premiér.

    „Jednoducho nechcem, aby sme amorálnosti a nespravodlivosti, a tieto amnestie sú amorálne, riešili nejakým právnym paškvilom.” Podľa jeho názoru by mohla byť najlepšia cesta na riešenie situácie v odovzdaní právomoci do rúk ústavného súdu, skôr ako prebehne hlasovanie o ústavnom zákone o zrušení amnestií, či je navrhovaný postup možný. „Ak ústavný súd povie, že je možné zrušiť amnestie prezidenta, v tomto prípade amnestie Vladimíra Mečiara, nevidím žiaden dôvod, prečo by sme tak nemohli urobiť,“ hovorí Fico a uzatvára slovami, že by sme však nemali robiť zo svojvôle niečo, na čo nemáme oprávnenie ústavy.

    Zdroj: Facebook / Robert Fico

    - Reklama -