VIDEO Fico kritizuje zabitie generála: Treba očakávať ďalšiu vlnu migrantov. Zároveň prezradil, kde sú naši vojaci

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva

    Fico podotkol, že ani mnohí blízki spolupracovníci amerického prezidenta Donalda Trumpa netušili, že k útoku príde. “Človek, ktorý bol zabitý, nebol žiadne neviniatko, ale to neznamená, že svojvoľne ktokoľvek môže rozhodnúť o zabití takéhoto človeka, pokiaľ nie sú naplnené pravidlá medzinárodného práva. Tento akt považujeme za hrubé porušenie medzinárodného práva,” vyhlásil odvolávajúc sa na Chartu OSN.

    V parlamente odporučí poslancom Smeru, aby uznesenie s takýmto obsahom podporili. Dodal tiež, že očakáva od Spojených štátov konkrétne dôvody útoku.

    Oceňujem racionálny prístup premiéra Pellegriniho

    “Opätovne chcem mimoriadne podporiť a oceniť veľmi racionálny prístup premiéra Petra Pellegriniho,” povedal Fico. Uvítal, že slovenskí vojaci boli premiestnení mimo územia Iraku. Podľa jeho informácií sa nachádzajú v Kuvajte.

    Treba očakávať ďalšiu vlnu migrantov

    V Európskej únii môžeme podľa neho očakávať ďalšiu vlnu migrantov. Hovorí, že vláda už v tejto súvislosti robí “inventúru opatrení”. Fico tiež kritizoval opozičné a mimoparlamentné strany za to, že nezaujali po utorkovom spoločnom obede stanovisko k situácii Iraku a Iránu.

    V EÚ sa používa dvojaký meter

    Poukázal tiež na dvojaký meter pri udeľovaní medzinárodných sankcií. Európska únia podľa Fica nenaberie odvahu, aby dala sankcie USA, tak ako dala v prípade porušenia medzinárodného práva sankcie Rusku.

    Iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad.

    Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil “tvrdú odplatu”.

     

    - Reklama -