VIDEO FOTO V Katalánsku to vrie. Polícia strieľa po ľuďoch a bije davy hlava-nehlava. Medzi zranenými sú aj dôchodcovia

    0
    Zásah polície počas referenda v Katalánsku. (Autor: TASR)
    Od rána sú ulice Barcelony a ďalších katalánskych miest plné ľudí. Dostať sa však k volebným urnám je takmer nemožné. Polícia zhabala hlasovacie lístky už v auguste, čo vyvolalo prvú vlnu protestov, ale teraz znova konfiškuje všetky materiály súvisiace s referendom. Vo vstupe do volebných miestností bránia Kataláncom tisícky policajtov. Posily poslal Madrid do regiónu niekoľko dní vopred. 
     
    Katalánsko sa tak v deň konania plebiscitu premenilo na bojovú zónu. Budovy, v ktorých mali ľudia prejaviť svoj názor na osamostatnenie sa regiónu od zvyšku Španielska, sa snažia blokovať ťažkoodenci. Na niektorých miestach vypukli nepokoje a polícia použila na rozohnanie davu gumové projektily. Najmenej 340 ľudí utrpelo zranenia
     
    Podľa španielskych úradov je zásah polície v Katalánsku v súlade so zákonom. Ministerstvo vnútra vyzvalo obyvateľov regiónu, aby neprekážali bezpečnostným zložkám, ktoré konfiškujú volebný materiál. 
     
    „Terčom tejto akcie nie sú ľudia, ktorí prišli slobodne vyjadriť svoj názor. Cieľom je volebný materiál,“ vyhlásil Enrico Millo, šéf zastúpenia španielskej centrálnej vlády v Katalánsku. 
     

     
    Zábery z volebných miestností, do ktorých vtrhli policajti v kuklách a doslova vytrhávali hlasovacie urny z rúk členov komisií, sa objavili na sociálnych sieťach rovnako ako fotografie ľudí, ktorí utrpeli zranenia údajne pri zásahoch mužov zákona. 
    Referendum o nezávislosti Katalánska zvolal v júni tohto roka katalánsky prezident Carles Puigdemont a o mesiac neskôr schválil tento krok aj katalánsky zákonodarný zbor. Regionálni poslanci odklepli procedurálne zmeny, ktoré by urýchlili vyhlásenie nezávislosti, ak by si to voliči priali. Hlasovanie však prerušil miestami až brutálny zásah polície a referendum tak celkom určite nebude platné. Aj preto, že Madrid vopred avizoval, že ide o nezákonný krok katalánskej regionálnej samosprávy. 
     
    Katalánsky regionálny líder Carles Puigdemont po zásahu bezpečnostných zložiek v regióne obvinil centrálnu vládu v Madride z použitia „neoprávneného, neopodstatneného a nezodpovedného násilia“.   
     
     
    - Reklama -