VIDEO Ešte horšie je, že obeťou sú krajiny V4… Prvé vystúpenie slovenského europoslanca v pléne. A Tusk? Takto ho počúval

    0
    Pohľad Donalda Tuska (vľavo) počas vystúpenia eurposlanca Roberta Hajšela v pléne Európskeho parlamentu. (Autor: YouTube.com)

    Europoslanec Hajšel pri svojom vystúpení v europarlamente otvorene vyjadril sklamanie so spôsobom nominácií na vrcholné posty EÚ a zároveň kritizoval, že krajiny V4 ostali v tomto procese nepovšimnuté. Rovnako pripomenul, že medzi silnými kandidátmi na top pozíciu v EÚ bol aj Maroš Šefčovič Ten bol počas jeho prejavu v pléne EP prítomný spolu s Donaldom Tuskom.

    „Nominácie sú výsledkom politiky za zatvorenými dverami. Horšie je, že sa hovorí veľa o geografickom zastúpení, geografickej vyváženosti, k tomu opäť takisto nedošlo. Ešte horšie je, že obeťou toho sú krajiny V4, ktoré mali dobrého nominanta, dobrého kandidáta. Je tu, sedí tu spolu s nami. Ak je to pravda, že tento kandidát nebol vybraný len preto, že je práve zástupcom tohto regiónu, tak je to veľmi zlý signál voličom, je to zlý signál občanom strednej a východnej Európy,” povedal Hajšel pred europoslancami. 

    Záznam z jeho vystúpenia zachytáva aj Tuska. Ten sa pri slovách Hajšela, ktorého pozorne počúval, zjavne necítil práve najkomfortnejšie.

    Hajšel podľa vlastných slov prešiel všetkými úrovňami práce v inštitúciách EÚ, od kariéry profesionálneho novinára cez šéfa Kancelárie EP v Bratislave až po získanie mandátu poslanca europarlamentu.

    „Je to silný pocit, že môžem priamo zastupovať záujmy našich ľudí,” uviedol v prvý deň pôsobenia v EP, kde by mal získať plné členstvo vo Výbore pre priemysel, energetiku a výskum (ITRE).

    Ako náhradník chce pôsobiť vo Výbore pre zahraničné vecí (AFET). Uchádza sa tiež o členstvo v parlamentných delegáciách pre spoluprácu s Čiernou Horou a Ruskom.

    Ako uviedol pre TASR, v zahraničnej politike by chcel naplniť sľuby z predvolebnej kampane, čiže prispievať k znižovaniu napätia.

    „Lebo žijeme v dobe, keď napätie narastá. Medzi jednotlivými veľmocami a jednotlivými pólmi na svete. Musíme uznať, že na svete neexistuje iba Európska únia a Spojené štáty americké, že nie je iba euroatlantizmus, že sú aj iné, nové, mocnejšie a asertívne sa správajúce póly. Musíme hľadať skôr cestu spolupráce ako konfrontácie, samozrejme, pri zachovaní a pri obhajovaní našich demokratických princípov a hodnôt,” uviedol Hajšel už skôr pre TASR.

    Autor: Redakcia/TASR

    - Reklama -