VIDEO Do kín smeruje dokument o Mečiarovi. Ľudia dostatočne neocenili to, ako som sa obetoval pre Slovensko, hovorí bývalý premiér

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: TASR)

    Na filmové plátna ide nový dokumentárny film Mečiar. Jeho kinopremiéra je naplánovaná na 12. októbra tohto roka. Dokument je autorským projektom režisérky Terezy Nvotovej, ktorá je scenáristkou aj režisérkou snímky.  Prvým celovečerným dokumentom Nvotovej bola v roku 2009 snímka Ježiš je normálny!, v tomto roku mal premiéru aj jej film Špina. Informuje o tom portál strategie.hnonline.sk.

    V dokumente sú zmapované udalosti, ktoré sa odohrali v čase vládnutia Vladimíra Mečiara. Podľa slov režisérky nakrútila dokument preto, lebo ju zaujíma, aký človek to bol a čo urobil s našou krajinou. Pretože „bez hľadania cestu z lesa nenájdeme“.

    Nvotová približuje zlomové okamihy histórie aj cez osobné spomienky a zábery zo svojho detstva. Do filmu zakomponovala aj rodinné videá. Konfrontované sú tu teda režisérkine spomienky s dobovými zostrihmi zo straníckych mítingov na Pasienkoch či s prejavmi z parlamentu.

    Zaujímavosťou 80-minútového filmu je aj návšteva Elektry, kde robí sprievodcu samotný Vladimír Mečiar. „Do politiky som prišiel z chalupy a do chalupy som sa vrátil,“ hovorí v dokumente bývalý premiér s tým, že ľudia podľa neho dostatočne neocenili to, ako sa obetoval pre Slovensko.

    Mečiarove príhovory a skutky komentujú Martin M. Šimečka, Marián Leško, Milan Žitný a ďalší novinári a politici. V dokumente sa objavuje aj Fedor Flašík, ktorý vtedy so svojou agentúrou Donar zastrešoval celý marketing Mečiarovej strany.

    Dokument Mečiar vznikol v majoritnej slovenskej produkcii spoločnosti PubRes, ktorá má na konte napríklad úspešnú Učiteľku, Wilsonov či Občiansky preukaz. Koprodukčnými spoločnosťami sú česká spoločnosť Negativ a HBO Europe. Nejde však o prvý film o Mečiarovi. Ešte v roku 1992 nakrútil Fero Fenič 20-minútový dokument o jeho matke s názvom Najšťastnejší deň Anny Mečiarovej.

    - Reklama -