VIDEO Desiatky mŕtvych a zranených! Pohreb Solejmáního má takýto tragický scenár

    0
    Tisíce ľudí zaplavili v utorok 7. januára 2020 ráno ulice iránskeho mesta Kermán na juhovýchode Iránu, aby sa zúčastnili na pohrebe generála Hásema Solejmáního (Autor: TASR)

    Tlačenica vznikla po tom, ako sa dal do pohybu pohrebný sprievod ulicami Kermánu. Na internete sa objavili prvé videozábery zachytávajúce bezvládne telá ležiace na ceste a iných ľudí, ktorí kričia a snažia sa obetiam pomôcť.

    Iránska štátna televízia informovala o počtoch obetí vo svojej internetovej správe bez uvedenia zdroja.

    Riaditeľ iránskych záchranných služieb Pírhosejn Kólívand predtým telefonicky potvrdil, že tlačenica v Kermáne si vyžiadala mŕtvych a zranených.

    Vzhľadom na obavy vyvolané početnosťou zhromaždeného davu iránske úrady ďalšie pohrebné obrady následne odložili, informovala podľa AP polooficiálna tlačová agentúra ISNA.

    V správe sa nespomínalo, kedy by mali byť ostatky generálmajora po zmene programu pochované.

    Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad.

    Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil “tvrdú odplatu”.

    Solejmáního ostatky previezli do Kermánu v noci na pondelok. Očakáva sa, že na miestnom cintoríne mučeníkov ich pochovajú medzi 14.00 a 16.00 h miestneho času (11.30-13.30 h SEČ).

    - Reklama -