VIDEO Desaťtisíce ľudí žiadali v uliciach „čisté Poľsko“. Analytik pripisuje zodpovednosť Európskej únii a predpovedá pád podobný Rímskej ríši

    0
    Pochod vo Varšave počas 99. výročia nezávislosti Poľska (Autor: ReproFoto: YouTube)
    Do ulíc vyšlo približne 60 000 Poliakov a oficiálne oslavy u našich severných susedov navštívil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, podľa ktorého malo byť výročie ľuďmi prijaté „s úsmevom na tvári a šťastím v srdci“. Rovnako mali vyzerať aj pochody v uliciach, ale podľa toho, čo bolo na transparentoch viacerých účastníkov, sa zdá, že oslavy výročia poľskej nezávislosti sa zmenili na pochod krajne pravicových extrémistov. 
     
    Podľa viacerých bolo výročie nezávislosti Poľska zatienené politickou agendou krajnej pravice. Nápisy ako, „čistá krv“ alebo „modlite sa za islamský holokaust“, „biela Európa“ či „čisté Poľsko“ si všimli takmer všetky zahraničné médiá. Každému je jasné, čo sa za týmito sloganmi skrýva, ale treba pripomenúť, že v davoch zahalených červeno-bielym dymom sa na výročnom pochode skrývali aj tisícky obyčajných konzervatívnych Poliakov, ktorí nemajú s ultrapravicovou scénou nič spoločné.    
     
    Pravdou však zostáva, že organizátorom pochodov na výročie nezávislosti Poľska je už sedem rokov Všepoľská mládež (Młodzież Wszechpolska). Tento rok sa k tejto ultrakonzervatívnej, krajne pravicovej organizácii pridal v sponzoringu pochodov ideologicky rovnako ladený Národný radikálny tábor (Obóz Narodowo-Radykalny), známy pod skratkou ONR a poľské Národné hnutie (Ruch Narodowy). 

    Popularita krajnej pravice rastie nielen v Poľsku 

    V roku 2010, keď Všepoľská mládež začala organizovať pochody nacionalistov a krajných pravičiarov na výročie poľskej nezávislosti, mali tieto akcie len niekoľko stoviek priaznivcov. Teraz sú to desaťtisíce ľudí a z poľského Národného hnutia je parlamentná politická sila, ktorá združuje aj ultrapravičiarov z ONR a Všepoľskej mládeže. 
     
    Pochod vo Varšave na 99. výročie nezávislosti krajiny
     
    Podľa bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka je za nárastom popularity krajne pravicových zoskupení a organizácií zlyhanie politiky Európskej únie. „Politika lídrov EÚ nie je taká, aká by mala byť a prejavilo sa to aj v Poľsku. Vypočul som si pozorne Kaczynskeho vystúpenie v parlamente a vedel som, prečo Poľsko bude krajinou, ktorá (rovnako ako Británia) nebude chcieť byť dirigovaná pod falošnou taktovkou EÚ. Existencia EÚ je skutočne ohrozená,“ povedal Zábojník pre PL. 
     
    Analytik súhlasí s tým, že nárast krajne pravicových tendencií v Poľsku súvisí aj s tým, akú politiku razí konzervatívna vláda. Tá sa však od pochodu, ktorý zorganizovali v sobotu 11. novembra poľskí nacionalisti v uliciach Varšavy, dištancovala a odsúdila snahu radikálov zneužiť výročie poľskej nezávislosti na propagáciu svojich predstáv o „etnicky a nábožensky čistej“ krajine. 
     
    Tak trochu v rozpore s tvrdením konzervatívnej poľskej vlády však odpovedal minister vnútra Mariusz Błaszczak. Na otázku zahraničných novinárov, čo si myslí o extrémistických sloganoch o „bielej Európe“ a „čistej krvi“, ktoré sa na pochode objavili, odpovedal útokom na médiá: „To je len váš názor (že sú extrémistické), pretože sa správate ako politickí aktivisti.“ 
     
    Nárast popularity ultrapravicovej politiky nielen v Poľsku pripisuje Zábojník tiež tomu, že lídri EÚ podľa neho prestávajú brať ohľady na to, čo si myslia a chcú občania, respektíve daňoví poplatníci. 
     
    „Ideme cestou Rímskej ríše. Už tu bolo takmer všetko a sme na tom podobne, ako to bolo pri konci Rímskej ríše, tak mi pripadá celá Európska únia. V poslednom štádiu sa už nerešpektovali zákony, nerešpektovali sa názory ľudí, daňových poplatníkov a toto je presne tá istá cesta,“ varoval Zábojník pred vývojom v EÚ.  
     
    - Reklama -