VIDEO Čo je to za chlapov?! Veľká Británia je v šoku z „detí“, ktoré práve priviezli z Calais

    0
    „Džungľa“ v Calais (Autor: Jan Rychetský)

    Veľká Británia prisľúbila pomoc tisícom detí z tábora Džungľa v Calais. Hovorilo sa predovšetkým o maloletých deťoch, ktoré sa do Francúzska dostali z rôznych končín sveta bez rodičov. Ukazuje sa však, že nie všetky „deti“, ktoré v týchto dňoch prichádzajú do Veľkej Británie, sú skutočne deťmi. Už na prvý pohľad vyzerajú prichádzajúci mladíci staršie. Konzervatívny euroskeptický poslanec David Davies preto volá po dôkladných zdravotných prehliadkach migrantov. Žiada, aby odborníci napríklad podľa stavu chrupu zistili, koľko majú migranti v skutočnosti rokov.

    Zaráža ho navyše, že medzi prichádzajúcimi migrantmi nie sú mladé ženy. Sám by vraj predpokladal, že neplnoleté dievčatá budú zraniteľnejšie ako mladíci vo veku okolo osemnásť rokov. „Som za pomoc skutočným deťom, ale náš prameň dobrej vôle nie je nevyčerpateľný,“ upozornil. „Som veľmi prekvapený, že medzi prichádzajúcimi migrantmi nie sú dievčatá. Pritom by som si myslel, že práve ony sú najzraniteľnejšie. Bojím sa, že tu dochádza k zneužívaniu britskej pohostinnosti,“ pokračoval.

    Poslankyňa za Stranu nezávislosti Veľkej Británie Jane Collinsová doplnila, že nejeden migrant zámerne zničil svoje doklady a tvrdí, že má menej ako šestnásť rokov, aby získal finančné príspevky z britského sociálneho systému. Pracovníci úradov majú často len veľmi obmedzené možnosti na to, aby zistili, či je žiadateľ o sociálne dávky naozaj taký mladý, ako hovorí.

    Na druhej strane by nebolo fér tvrdiť, že každý maloletý chlapec, ktorý prichádza do Veľkej Británie, je podvodník. Dvadsaťpäťročný kuchár Asif Khan z Afganistanu, ktorý v Británii žije už jedenásť rokov, denníku prezradil, že je veľmi šťastný, pretože má konečne zase možnosť vidieť sa so svojím bratom – štrnásťročným Aimalom Khanom, ktorý sa z Afganistanu vydal za bratom do ostrovného kráľovstva a na strastiplnej ceste musel okrem iného žiť pol roka práve v Džungli. „Mnoho ľudí v Calais zomrelo,“ pripomína Britom mladý kuchár.

    Celý článok v angličtine a FOTO nájdete TU.

    - Reklama -